Міноборони вирішило розформувати військову аеророзвідку України

Ліквідацію здійснять відповідно до пропозицій Командувача військ зв‘язку і кібербезпеки генерал-майора Степаненка
Міноборони вирішило розформувати військову аеророзвідку України
Аеророзвідка (Фото: спільнота аеророзвідки у Фейсбуці)
13 Січня 2021, 20:00
читать на русском

Міноборони ухвалило остаточне рішення, щодо розформування військової частини, яка уособлювала аеророзвідку в ЗСУ.

Про це повідомили на Фейсбук-сторінці спільноти аеророзвідки України.

Аеророзвідку в Україні розформують з другої спроби. Перша пропозиція стосовно ліквідації була скасована міністром оборони, як така, що не відповідає законодавству України і військово-політичним вказівкам Міноборони України, що передбачають створення Центру інновацій на базі в\ч А2724.

Після реорганізації частина аеророзвідувального підрозділу перейде у підпорядкування Командування об’єднаних сил (КОС), а частина стане науковим складом ВІТІ.

Підпорядкування підрозділу в КОС означає відсутність відповідального за генерування спроможностей цього підрозділу і прямо суперечить Закону України про національну безпеку, - зауважили в аеророзвідці.

У дописі також йдеться про те, що за час свого існування військовою аеророзвідкою спродуковано низку стратегічно важливих умінь і компетенцій, набутих у співпраці з НАТО. Зокрема це  система забезпечення ситуаційної обізнаності "Дельта", побудована за стандартами НАТО. Наразі "Дельта" є єдиною системою в ЗСУ, що вже 2 роки підряд бере участь у навчаннях НАТО з тестування інформаційних систем CWIX 2019, CWIX 2020 і доводить взаємосумісність і реалізацію стандартів НАТО по обміну оперативною обстановкою. "Дельта" стала системою висвітлення підводної і надводної обстановки.

Читайте також

Завдяки "Дельті" підрозділи ССО пройшли сертифікацію на сили швидкого реагування НАТО. Система постійно вдосконалюється і бере участь у міжнародних навчаннях Sea Breeze, Rapid Trident та ін., де демонструє не тільки технічну відповідність стандартам, а й спроможність забезпечити операційні процеси для досягнення ситуаційної обізнаності.

Предметом особливої гордості є її інтеграція з ракетним комплексом "Нептун".

Також аеророзвідка займалася розвитком безпілотних роботизованих систем, проєктуванням та застосуванням власних ударних БПЛА мультироторного типу. Серед останніх досягнень - спільні випробування модернізованих боєприпасів розроблених спільно з заводом "Маяк".

Нарешті аеророзвідка відповідала за систему відеоспостереження вздовж лінії розмежування. Проєкт розпочатий в січні 2015 року на околицях Донецького аеропорту, переріс в розгалужену мережу сотень сенсорів, яка збирає докази агресії РФ та є інструментом цілеуказання.

Нагадаємо, днями правоохоронці в Україні отримали нову спецтехніку. До чергування в Києві, Одесі, Львові, Харкові та Дніпрі нацгвардійці приступили на спеціальних автомобілях, виготовлених на базі шасі Ford Transit та призначених для виконання завдань з охорони громадського порядку.

1