Профільний комітет ВР підтримав кандидатуру Костіна на посаду генпрокурора

Раніше депутата звинувачували у гальмуванні судової реформи
Важливо
Профільний комітет ВР підтримав кандидатуру Костіна на посаду генпрокурора
Андрій Костін Фото: https://www.facebook.com/andriy.kostin.5
27 Липня 2022, 11:07
читать на русском

Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності розглянув проєкт постанови про призначення генеральним прокурором депутата Андрія Костіна.

Як повідомляють народні депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко, нардепи з комітету підтримали постанову Зеленського щодо кандидатури Костіна.

Правоохоронний Комітет ВРУ на свому підтримав постанову президента та надання згоди на призначення Костіна на посаду Генпрокурора України. За - 17, утримався - 1, - написав Железняк у Телеграмі.

Депутат Гончаренко зазначив: "У нас знову всі кадрові призначення виключно з партквитком "Слуги народу". Мишки плакали, кололись, але продовжували їсти кактус".

Андрій Костін — народний депутат "Слуги народу" та голова комітету з питань правової політики, чим запам'ятався під час роботи у парламенті - за посиланням.

За даними руху "Чесно", Костін у 2021 році брав участь у конкурсі на посаду голови САП, однак не пройшов співбесіду.

Як голова комітету з правової політики Андрій Костін відповідальний у парламенті за судову реформу. Проте саме в період керівництва комітетом Костіним належна судова реформа блокувалася, а необхідні законодавчі зміни та пропозиції спотворювалися. Зокрема, зупинився процес перезапуску ВККС, через що Україні бракує вже близько 2000 суддів. Замість перезапуску ВРП почалося її посилення. А суддів Конституційного Суду парламент продовжує призначати без впровадження прозорого конкурсу. - додали у "Чесно".

Також повідомляється, що у 2019-2020 роках Костін не декларував жодного місця проживання у Києві, хоча, за даними сайту Верховної Ради, отримував бюджетну компенсацію для оренди житла або винайму готельного номера у розмірі близько 20 тис. грн на місяць.

За даними проєкту "Схеми", помічниця Костіна є дружиною депутата Максима Дирдіна, вона також може бути причетною до відмивання коштів у рамках проєкту часів експрезидента Віктора Януковича з проведення в Україні зимових олімпійських ігор.

Нагадаємо, 17 липня президент підписав два укази - про відсторонення від посад голови СБУ Івана Баканова та генпрокурорки Ірини Венедіктової. На місце Венедіктової Зеленський призначив т.в.о. генпрокурора Олексія Симоненка. 

Верховна Рада на засіданні 19 липня підтримала подання президента Зеленського про звільнення генеральної прокурорки Ірини Венедіктової.