Програма обміну ламп вже доступна в усіх містах і селищах України

Виняток - Дніпропетровська та Донецька області, які включать до програми 9 лютого
Програма обміну ламп вже доступна в усіх містах і селищах України
Лампи
8 Лютого 2023, 11:20
читать на русском

Обміняти лампи розжарювання на LED-лампи вже можна в містах та селищах міського типу по всій країні, окрім Дніпропетровської та Донецької областей, яких включать до програми обміну ламп тільки з 9 лютого.

Про це повідомляє пресслужба "Укрпошти".

За даними пресслужби, з 7 лютого, програма реалізується додатково ще у 1300 міських відділеннях "Укрпошти" (без урахування 900 відділень в обласних центрах, де лампи можна обміняти з 30 січня).

Додатково до 4 млн ламп, які отримали обласні центри, ще близько 6 млн LED-ламп буде розподілено по решті міст та селищах міського типу.  А вже до кінця лютого, попри закриття стаціонарних пунктів, лампи мають надійти й до найменших сіл по всій країні через пересувні відділення "Укрпошти".

За даними "Укрпошти", станом на 7 лютого українці обміняли вже 1,4 млн ламп. Наразі саме столиця лідирує з обміну ламп. Так кияни обміняли вже 244 тис. ламп. Далі йдуть Дніпро - 133 тис., Харків - 94 тис., Львів - 97 тис., а також до міст-лідерів приєднались Запоріжжя та Черкаси, в яких на цей момент зафіксовано вже 90 тис. та 92 тис. обміняних ламп.

Нагадаємо, програма обміну ламп підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ "Укрпошта" в усіх регіонах України (за виключенням тимчасово окупованих територій та Автономної Республіки Крим). Нова програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.

Кабінет міністрів затвердив Порядок реалізації протягом 2023 року експериментального проєкту із заміни побутових ламп розжарювання на світлодіодні лампи для економії електроенергії. Перехід на LED-лампи допоможе скоротити дефіцит електроенергії. За підрахунками експертів, споживання електрики знизиться на 7-10% під час пікових навантажень. Так кожен українець зможе зробити свій внесок у посилення енергетичної безпеки держави.

Читайте також