Програму Євідновлення розширили на власників зруйнованого житла

Компенсації власникам зруйнованих осель надаватимуться у формі житлових сертифікатів
Важливо
Програму Євідновлення розширили на власників зруйнованого житла
Наслідки російських обстрілів, війна в Україні / Фото: Pexels
2 Серпня 2023, 16:45
читать на русском

Українці, чиє житло було зруйноване внаслідок збройної агресії РФ, зможуть подати заяву на отримання компенсації через застосунок "Дія".

Про це повідомляє Telegram-канал міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

За його словами, раніше через "Дію" можна було подати лише заяву про ремонт пошкодженого майна. Однак відтепер програмою "єВідновлення" можуть скористатись і ті громадяни, житло яких було знищено.

"Зараз розширюємо "єВідновлення" для тих, чиє житло знищили через російське вторгнення. Подавайтеся, щоб отримати житловий сертифікат та придбати нову домівку - у забудовника чи на вторинному ринку", - написав Федоров.

Що потрібно для отримання житлового сертифіката через "Дію":

  • бути єдиним власником житла.
  • зареєструвати майно в Держреєстрі речових прав (ДРРП), якщо воно не зареєстроване.
  • мати нерухомість на підконтрольній Україні території.
  • повідомити про пошкоджене майно в "Дії".
  • подати заяву про "єВідновлення" в застосунку.

Після цього спеціальна комісія огляне об'єкт та визначить суму компенсації. Далі буде видано сертифікат для купівлі житла, з яким потрібно звернутися в ЦНАП або до нотаріуса та відмовитися від прав на зруйноване житло. Знищену нерухомість буде замінено новою, на яку отримаєте право власності.

Федоров зауважив, що у випадку, якщо громадянин хоче відбудувати житло на власній землі, варто почекати із заявою.

"Грошова компенсація на відбудову також буде - команда працює над впровадженням послуги", - написав він.

Також він звернув увагу, що якщо людина отримує компенсацію від держави, то вона вже не зможе претендувати на цю суму коштів з репарацій від держави-агресора.

Нагадаємо, в Україні 10 травня запустили послугу  єВідновлення в "Дії". На першому етапі послуги єВідновлення допомогу отримають люди, чиї будинки потребують косметичного ремонту. Максимальна сума на відновлення одного об’єкта — 200 тисяч гривень.

10 червня мешканці будинків, пошкоджених внаслідок російської агресії, почали отримувати гроші на ремонт за державною програмою "єВідновлення".

Програму компенсацій за зруйноване або пошкоджене внаслідок бойових дій житло "єВідновлення" розширили й на підтоплені регіони. Мешканці постраждалих населених пунктів можуть розраховувати на компенсацію за житло, яке знищено внаслідок підриву Каховської ГЕС, у межах програми єВідновлення.

Читайте також