Прощена неділя 17 березня: звичаї і молитва цього дня

Прощена неділя передує початку Великого посту
Прощена неділя 17 березня: звичаї і молитва цього дня
16 Березня 2024, 06:38
читать на русском

17 березня християни східного обряду відзначають Прощену неділю. Це останній день Масляного тижня, він передує початку Великого посту. У свято потрібно щиро перепрошувати і прощати.

Що заведено робити у Прощену неділю

Головною традицією свята є вибачення у всіх, кого могли образити. Це потрібно робити щиро, щоб увійти у Великий піст без образ. Потрібно також пробачити всім кривдникам.

Той, хто просить, повинен сказати "Пробач мені, якщо зможеш!". У відповідь необхідно відповісти "Бог простить, і я прощаю". Головним змістом цієї розмови є те, що Бог має пробачити, оскільки люди грішні і не можуть повною мірою усвідомити, кого прощати, а кого – ні.

Якщо людина не може пробачити, треба сходити до церкви та сповідатись. У храмах цього дня читають частину Нагірної проповіді, де йдеться про прощення образ. Потрібно щиро помолитися за кривдника і поставити свічку за його здоров'я.

Прощена неділя – це останній день перед Великим постом, коли можна їсти яйця та молочні продукти.

В останній день Масляної, за традицією, спалюють опудало зими. У цей день також влаштовують гуляння та ходять у гості.

Молитва у Прощену неділю

"Спаситель, навчи мене простити від щирого серця всіх, хто чимось мене образив. Я знаю, що не маю права на помилування, що не можу постати перед Тобою з почуттями ворожнечі, що таїться в моїй душі. Очерствіло моє серце! Немає в мені любові! Допоможи мені, Господи! Молю Тебе, навчи мене пробачити тих, хто мене образив, як Сам Ти Бог мій, на хресті пробачив ворогам твоїм! Амінь".

Читайте також

1