Прослушка в кабінеті Залужного: що відомо на ранок 18 грудня

Співробітники апарату Головкому проходять поліграф
Головне
Прослушка в кабінеті Залужного: що відомо на ранок 18 грудня
Валерій Залужний / Фото: facebook.com/CinCAFU
18 Грудня 2023, 09:37
читать на русском

Служба безпеки України відкрила справу через прослуховування головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Про це повідомила СБУ в Telegram.

Провадження відкрито за статтею 359 ч.2 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України.

В СБУ заявили, що техніку виявлено не безпосередньо в кабінеті Залужного, а у одному з приміщень, яке могло в майбутньому використовуватись ним для роботи.

За попередніми даними, виявлений пристрій перебував у неробочому стані.

"Будь-яких засобів накопичення інформації чи засобів віддаленої передачі аудіозаписів не виявлено. Даний технічний пристрій буде передано на експертизу", - йдеться у повідомленні.

Раніше стало відомо, що у кабінеті головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного знайшли "прослушку". Ці пристрої були виявлені при підготовці приміщення до роботи.

Пристрої прослуховування також виявлені в кабінеті особистого помічника Залужного Костянтина Бушуєва, – джерела ЦензорНет. Мікрофони були саморобні, канал зв'язку досі не виявлено.

Співробітники апарату Головкому проходять поліграф.

Тим часом колишня заступниця міністра оборони Ганна Маляр прокоментувала подію і стверджує, що і до цього часу були зливи інформації з штабів.

Щодо прослуховування кабінетів. Не знаю, що і хто у Главкома хотів почути, бо в принципі всі свідомі того, що є ймовірність прослуховування і витоку інформації. Тому це завжди враховується під час спілкування голосом. Але те, що в нас є зливи секретної інформації, скажімо, зі штабів - так.
Військова таємниця вже не раз ставала публічною, - написала колишня чиновниця.

Також Маляр додала, що високі чиновники постійно перебувають під наглядом:

Трошки відкрию специфіку роботи на відповідальних державних посадах. Там немає презумпції довіри, як у шлюбі. Тому працівники спеціальних служб зобов‘язані пильнувати за тим, щоб посадовець не завдавав шкоди державній безпеці.

Наприклад, на носіях державної таємниці є серйозні обмеження навіть щодо спілкування. Так, є категорія осіб з якими не можна без офіційного дозволу та інструктажу комунікувати.

І робота на високих посадах - це апріорі робота під постійним наглядом, бо це питання державної безпеки.

Нагадаємо, що 6 листопада 2023 року під час розпакування подарунка відбувся підрив гранати, у результаті чого загинув помічник головкома Залужного Геннадій Частяков. Наступного дня Офіс Генпрокурора визначив підслідність у цьому кримінальному провадженні за ДБР.

Досудове слідство триває, працівники Бюро встановлюють усі факти, пов’язані з трагічною подією та поки не відкидають жодну з версій.