Проста фізична праця: Малюська розповів, чим займаються російські полонені в українських тюрмах

В'язні працюють у різних місцях: на заводах, підприємствах, на підприємствах всередині в'язничної системи
Проста фізична праця: Малюська розповів, чим займаються російські полонені в українських тюрмах
4 Листопада 2023, 07:41
читать на русском

Всі російські військовополонені, які не є пораненими і не перебувають на лікуванні, в таборі працюють. Ефективність їхньої праці вища за ефективність праці звичайних в’язнів.

Про це міністр юстиції Денис Малюська розповів в інтерв’ю Українському радіо.

"Усі військовополонені, які не є пораненими та не проходять лікування, працюють у таборі для військовополонених. Це не складна праця - плетіння меблів з лози, склеювання різноманітних матеріалів. Тобто, це проста фізична праця, разом із тим вони зайняті. А з точки зору ставлення до праці й дисципліни, безумовно, з ними працювати простіше, ніж зі звичайними в'язнями, які вчинили злочин. Тож там дисципліна на вищому рівні й, відповідно, ефективність праці краща. Жоден військовополонений, який перебуває у нашій системі, не байдикує, всі працюють", - розповів міністр.

Він нагадав, що праця ув'язнених в Україні є добровільною.

"Чимало ув'язнених хочуть працювати, і ми створюємо усі умови з тим, щоб вони працювали... Якщо він (в'язень, - ред.) буде працювати, з одного боку, він швидше за все отримає навички, які будуть йому корисними, щоб потім працевлаштуватися після виходу на волю. З іншого боку, він отримує додатковий дохід у вигляді заробітної плати, частина якої піде на відшкодування завданої ним шкоди, коли він вчинив злочин", - розповів Малюська.

За його словами, в'язні працюють у різних місцях: на заводах, підприємствах, на підприємствах всередині в'язничної системи.

Він також зауважив, що найбільш небезпечним злочинцям режим установи не дозволить працювати поза межами установи виконання покарання: "Якщо ж ми говоримо про роботу поза межами установи виконання покарання, то це, як правило, злочини невеликої тяжкості, де ризики того, що людина вчинить повторний злочин під час виконання такої роботи, є вкрай незначними".

Раніше Малюська повідомляв, що в установах Державної кримінально-виконавчої служби України для тримання російських військовополонених утворено 51 дільницю і табір, де забезпечені належні побутові умови й організовано медичне забезпечення.

Нагадаємо, Україна регулярно купує сигарети для російських військовополонених коштом державного бюджету. Наприклад, у липні 2023 року державна установа "Табір для утримання військовополонених "Захід 1" закупила цигарок на 26,5 тис. грн. Було закуплено 230 пачок цигарок "Марвел Блу" за ціною 67,04 грн. за пачку. У роздріб такі коштують 74 грн. А також 170 пачок цигарок "Стронг Ред" – 65,16 грн. Такі у магазинах коштують 71 грн.

Російські військові в українському полоні можуть зателефонувати своїм родичам. Крім того, в них є власний рахунок, яким вони можуть скористатися в "магазині". У дворі табору для військовополонених росіян стоїть греко-католицька церква святого Юрія. Вона пуста, туди ходять молитися полонені.

Читайте також

1