Прості рецепти смакоти: готуємо вітамінний узвар

Цей смачний і корисний напій недарма називається узвар – від слова заварювати. 
Прості рецепти смакоти: готуємо вітамінний узвар
5 Квітня 2024, 21:53
читать на русском

Ароматний, вітамінний узвар за нашим рецептом, приємний на смак, подобається і діткам, і дорослим. Чудовий узвар влітку втамовує спрагу краще за будь-який лимонад або мінеральну воду, а взимку заряджає організм вітамінами.

Інгредієнти:

  •  3 л води
  •  250 г сухофруктів
  •  Цукор або мед

Сухофрукти промиємо проточною водою в друшляку, помістимо в емальовану каструлю і заллємо хорошою чистою водою на 2-3 години, а можна й на ніч. Сухофрукти можуть бути будь-якими. Що багатше їхнє різноманіття, то смачніший узвар: сушені яблука, груші, вишні, горобина, чорниця, шипшина додадуть до загального букета певні нотки.

Настоявшись, сушені фрукти та ягоди легше віддають власний смак і аромат, і чудовий компот вийде без тривалого кип'ятіння.

Тепер поставимо каструлю з узваром на помірний вогонь та доводимо до кипіння. Нехай узвар потихеньку кипить 4-5 хвилин на маленькому вогнику.

Цукор покладемо наприкінці приготування. А можна скористатися рецептом узвару взагалі без цукру.

Є й рецепт узвару з медом – він значно корисніший. Лише мед додавати потрібно не в киплячий узвар, а в готовий теплий компот за 40-50°С, щоб зберегти всі властивості меду.

Порада: щоб зберегти максимум вітамінів у сушених фруктах і ягодах, на основі яких готують різдвяний узвар, раніше їх часто не кип'ятили, як у компоті, а заварювали окропом і настоювали, як чай.

Читайте також

1