Холодними осінніми та зимовими вечорами після прогулянки так приємно зігрітися ароматним пряним глінтвейном, а тим більше якщо готувати його самому – тоді і кухня наповниться дивовижними ароматами, і тіло зігріється, і душа відпочине.
Пропонуємо топ-10 найсмачніших рецептів глінтвейну з різних куточків світу – спробуйте і вам неодмінно сподобається!
ПОРТУГАЛЬСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – VINHO QUENTE
- ½ 750 мл пляшки портвейну
- ½ 750 мл пляшки Madeira (вино Мадейра)
- 1 апельсин, нарізаний тонкими слайсами
- 2 палички кориці
- 10 цвяшків гвоздики
Класичний португальський глінтвейн, або ж Vinho quente (Гаряче вино) немислимий без класичних “національних” португальських вин: портвейну та мадейри.
Портвейн - традиційне солодке “вино з міста Порту”, виробництво якого відбувається виключно в регіоні долини річки Дору в північній Португалії.
Мадейра – спеціальне кріплене вино, що виробляється на однойменному архіпелазі островів Мадейра (автономному регіоні Португалії в Атлантичному океані).
Отож, для приготування португальського глінтвейну, вам знадобиться змішати ½ пляшки портвейну з ½ пляшки мадейри, розігріти суміш у каструлі на невеликому вогні і додати 1 апельсин, нарізаний тонкими слайсами, 2 палички кориці і 10 цвяшків (бруньок) гвоздики.
Такий міцний напій добряче зігріє і розслабить тіло навіть у найлютіший мороз.
ФРАНЦУЗЬКИЙ КАВОВИЙ ГЛІНТВЕЙН – VIN CHAUD
- 200 мл червоного сухого вина
- 1 порція кави еспресо
- 1 паличка кориці
- імбир
- 2 дольки апельсина
- 1 ст. л. цукру
- кардамон (до свого смаку)
- гвоздика (до свого смаку)
- бадьян (до свого смаку)
Le vin chaud – французький глінтвейн, або ж вино по-французьки має безліч рецептів приготування: від традиційного з корицею та волоськими горіхами до глінтвейну з білого вина. Ми ж пропонуємо вам надзвичайно смачний та вишуканий рецепт кавового французького глінтвейну.
Для його приготування вам знадобиться розігріти в каструлі 200 мл червоного сухого вина, додавши 1 порцію кави еспресо, паличку кориці, дві дольки апельсина, дольку кореня імбиру та 1 ст. л. цукру. До свого смаку можна також додати улюблені спеції – гвоздику, бадьян чи кардамон.
Такий напій подарує не лише насолоду і тепло, а й наповнить кімнати чаруючими ароматами і додасть легкого французького шарму.
АНГЛІЙСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН “ЛОНДОНСЬКИЙ ДОК”
- 2 ст. л. темного рому
- 45 мл. сухого червоного вина
- 1 скибочка лимона
- 2 ч. л. цукру
- 1 ч. л. мускатного горіха
- 1 паличка кориці
Традиційний англійський глінтвейн не обходиться без рому – міцного напою “матросів і соціальних низів”, що виготовляється з цукрової тростини.
“Лондонський Док” традиційно готують у пивному кухлі, хоча підійде і звичайна каструля, що є під рукою. У ємності слід для початку розчинити цукор у невеликій кількості гарячої (але не доведеної до кип’ятіння!) води. Тоді додати спиртні напої – вино та ром, скибочку лимону, паличку кориці і залити все це гарячою водою. Тоді додати 1 ч. л. мускатного горіха і перемішати.
Такий напій перенесе вас у ранньомодерну Англію, епоху піратів і завзятих моряків та наповнить духом свободи та пригод і, звісно, подарує тепло і комфорт.
ІСПАНСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – VINO CALIENTE
- 1 пляшка сухого червоного вина
- 1 клементин нарізаний разом із цедрою (можна замінити мандарином)
- 4 смужки лимонної шкірки
- 2 ст. л. цукру
- 1 паличка кориці
- ½ ванільного стручка
- 1/4 склянки Бренді де Херес (Brandy de Jerez)
- 1 ч. л. мускатного горіха
Vino caliente, тобто іспанський глінтвейн готують з додаванням суто іспанських інгредієнтів: клементину – гібриду мандарина і апельсина, який вирощують в Іспанії та Brandy de Jerez (Бренді де Херес) – традиційного іспанського алкогольного напою міцністю від 36 до 45 градусів. А для підсилення смаку та аромату в іспанський vino caliente додають стручок ванілі.
Отже, для приготування глінтвейну по-іспанськи необхідно розігріти 1/4 склянки Бренді де Херес з вином та додати порізаний разом із цедрою клементин, 4 смужки лимонної шкірки, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. мускатного горіха, 1 паличку кориці та половинку ванільного стручка. Все це слід перемішати не доводячи до кипіння.
Цей напій не просто зігріє холодними вечорами, а й подарує справжній вибух спокусливих ароматів і смаку.
КЛАСИЧНИЙ НІМЕЦЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – GLÜHWEIN
- 1 пляшка сухого червоного вина
- ¼ склянки цукру (або меду)
- 1 зірочка анісу
- ½ лимона, нарізаного кільцями
- 3 гвоздики
- 3 стручки кардамону
Власне, саме українське слово глінтвейн якраз-таки походить з німецького Glühwein, тобто glühender Wein – “палюче вино”.
Традиційний німецький Glühwein не повинен містити жодних інших інгредієнтів, окрім “святая святих” цього напою – сухого червоного вина, цукру, цитрусових та спецій. Всі інгредієнти слід змішати у каструлі та варити на невеликому вогні не доводячи до кипіння. За бажання, замість цукру можна додати мед.
Такий класичний варіант приготування цього гарячого напою сподобається усім – він простий і невибагливий, але має насичений смак і добре зігріває в найлютіші морози.
ІТАЛІЙСЬКИЙ БІЛИЙ ГЛІНТВЕЙН – VIN BRULÈ
- 1 пляшка білого напівсолодкого вина
- 1 апельсин
- ¼ грейпфруту
- 2 ст. л. цукру
- 1 паличка кориці
- суха гвоздика
- зірочка бадьяну
Італійці надають перевагу глінтвейну з білого вина з додаванням спецій та цитрусових. Італійський глінтвейн – Vin Brulè – з білого вина готувати дуже просто: вино разом зі спеціями та цукром розігріти на невеликому вогні, додати нарізаний на скибочки 1 апельсин і сік ¼ частини грейпфруту. Все це перемішати та розлити у чашки.
Білий глінтвейн по-італійськи не лише ароматний та дуже смачний, а й досить незвичний на вигляд завдяки своєму сонячному кольору. А ще такий напій досить солодкий і сподобається представницям прекрасної половини людства.
КЛАСИЧНИЙ СКАНДИНАВСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – GLÖGG
- 1 пляшка червоного сухого вина
- ½ пляшки коньяку (бренді) або горілки
- 25 “цвяшків” гвоздики
- 5 паличок кориці
- ½ чашки родзинок
- 1 склянка очищеного мигдалю
- 1 ч. л. кардамону
- 2 склянки цукру
- 1 апельсин
Глег (швед. glögg, фін. glögi) – це гарячий напій з червоного вина з додаванням прянощів, поширений у скандинавських країнах – Норвегії, Швеції, Фінляндії та Данії.
У класичному скандинавському рецепті глінтвейну як основа для приготування використовується червоне вино, в яке для міцності додається горілка або бренді. Тоді до напоїв слід додати спеції – гвоздику, подрібнений кардамон, корицю і, за бажанням, імбир. До напою слід також додати 2 склянки цукру і 1 нарізаний на скибочки апельсин разом із цедрою.
З XX століття в традиційний глег стали додавати очищений мигдаль та родзинки, які вельми збагачують смак напою.
БОЛГАРСЬКИЙ ЯБЛУЧНИЙ ГЛІНТВЕЙН – ГРЕЯНО ВИНО
- 1 пляшка рожевого вина
- 200 грамів цукру
- 200 грамів яблук
- 15-20 горошин чорного перцю
- 2 палички кориці
- 10 грамів гвоздики
- 1 лимон
Болгарський яблучний глінтвейн можна готувати, взявши за основу різне вино – обирайте те, яке вам найбільше подобається: біле, рожеве або ж червоне. Основну “родзинку” напою додають саме нарізані на кубики та проварені разом з вином яблука.
Отже, для приготування яблучного глінтвейну по-болгарськи слід суміш вина, цукру, нарізаних кубиками яблук і прянощів довести до кипіння, зняти з вогню і дати настоятися 10-15 хвилин. Потім процідити напій через сито і розлити по келихах, поклавши в кожний по шматочку лимона й кілька кубиків яблук.
Такий яблучний глінтвейн нагадає про стиглу теплу осінь чи кінець літа, подарує неповторний аромат і смак.
ВИШНЕВИЙ ГЛІНТВЕЙН ПО-КИЇВСЬКИ
- 2 пляшки червоного десертного вина
- 1 пляшка (0,5 л) вишневої наливки
- 5-6 шт. гвоздики
- дрібка меленої кориці
- 1 лимон
В емальований посуд слід влити вино та наливку і варити суміш не доводячи до кипіння. Тоді додати пряності і нарізаний тонкими скибочками лимон та дати настоятися приблизно 10-15 хв. За бажанням можна також кинути свіжі або свіжозаморожені ягоди, вишню чи паличку кориці.
Такий глінтвейн з вишневою ноткою подарує літній теплий настрій і добряче зігріє холодними вечорами.
БРАЗИЛЬСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – QUENTÃO
- 1,5 склянки цукру
- 1,5 склянки води
- ¼ склянки тонко нарізаного кореня імбиру
- ½ лимона, нарізаного кільцями
- 4 склянки червоного вина
- 3 гвоздики
- 2 палички кориці
Quentão (“кентау”) в перекладі з португальської означає “зігріваючий” і ця назва цілком себе виправдовує. Бразильський кентау, або ж глінтвейн готують з додаванням до основи – червоного вина – води, спецій та лимону.
Для початку слід розтопити цукор до стану карамелі. Тоді до нього додати інші інгредієнти, крім вина, і розмішувати поки весь цукор не розчиниться. Насамкінець слід додати вино і на повільному вогні варити до кипіння. Готовий глінтвейн розлити через ситечко у склянки.
Бразильський кентау досить незвичний в приготуванні, але має цікавий та оригінальний смак з ноткою карамелі та кислинкою лимона, тому такий напій оцінить навіть найвибагливіший гурман.
Читайте також