Протест на шахті у Луганській області: 15 гірників під землею

Шахтарі вимагають підвищення окладів та виплат зарплатних боргів
Протест на шахті у Луганській області: 15 гірників під землею
Гірник (фото: facebook.com/MykhailoVolynets)
6 Травня 2021, 12:18
читать на русском

У Попаснянському районі Луганської області на шахті "Гірська" триває підземний протест. Під землею перебувають 15 гірників, які вимагають виплат зарплатних боргів, покращення умов праці та підвищення окладу.

Про це повідомив народний депутат, голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець у Facebook.

Підземний протест триває на шахті "Гірська" (державне підприємство "Первомайськвугілля").

Станом на 21.30 5 травня у вибої залишаються 15 осіб. До 14 гірників першої зміни приєднався лідер первинної організації Незалежної профспілки гірників України підприємства Дмитро Одінцов. Поруч з протестувальниками перебувають бійці гірничорятувальної служби, чергує лікар.

Люди вимагають виплати зарплатного боргу, який станом на сьогодні по ДП "Первомайськвугілля" сягнув 127,4 млн грн, - повідомив нардеп.

Також шахтарі незадоволені забезпеченням державних вугледобувних підприємств засобами індивідуального захисту. На майже 1100 підземних робітників на держпідприємстві лише 180 саморятівників.

Протест на шахті "Гірська" (Луганська область).

Протест на шахті "Гірська" (Луганська область). Фото: facebook.com/MykhailoVolynets

Крім того, гірники вимагають підвищення окладів, оскільки через нескінченні простої підприємства, його регулярні знеструмлення, людям виписують дріб’язок.

Підрахували на лопаті, що у травні працівникам 2,3 розряду буде нарахована зарплата 6 000 грн. Але держчиновникам премій не урізають. Не з вини ж працівників держшахти весь час перебувають в умовах відключення електроенергії, простою та аварійності. Працівники поверхневого комплексу взагалі сидять на голодній пайці. Отримавши частину зарплати за січень, з ними досі не розрахувались за лютий, березень та квітень, - написав Волинець у Facebook

Станом на 10:00 6 травня у вибої на глибині 900 метрів досі залишаються 15 гірників шахти "Гірська". Протестувальникам привезли їжу та теплий одяг. Поруч з ними перебувають бійці гірничорятувальної служби, чергує лікар.

Проте ніщо не може змінити те навантаження на здоров’я, яке наразі отримують люди, добу перебуваючи у підземних умовах шахти: серед пилу, без свіжого повітря, у замкненому просторі, де крім іншого, бігають щури, - додав голова профспілки.

Нагадаємо, що у Дніпропетровській області на шахті "Благодатна" (ШУ ім. Героїв космосу) стався обвал пустих порід, в результаті чого загинув гірник.

Читайте також

1