Протести у Вірменії: поліція затримала понад 60 учасників акцій непокори

Опозиція вимагає зміни влади, зокрема відставки прем'єр-міністра Нікола Пашиняна
Протести у Вірменії: поліція затримала понад 60 учасників акцій непокори
Протести у Вірменії Фото: newsarmenia.am
10 Травня 2022, 17:08
читать на русском

У столиці Вірменії Єревані тривають акції протестів, в ході яких мітингарі перекривають вулиці, відбуваються сутички з правоохоронцями.

Як повідомляє "Радіо Азатутюн", опозиція, яка потребує відставки влади, проводить акції непокори: протестувальники періодично перекривають вулиці, у відповідь поліція затримує мітингарів.

За даними поліції, на цей час у різних районах столиці Вірменії затримано 61 особу.

Видання "Новости Армении" повідомляє, що поліція застосовувала силу до демонстрантів:

На протести у Вірменії відреагували у США - прессекретар Держдепу Нед Прайс закликав владу та опозицію утримуватися від насильства під час мітингів.

Віце-спікер, представник опозиційної фракції "Вірменія" Ішхан Сагателян раніше окреслив чотири ключові пункти, що лежать в основі боротьби опозиції з владою, серед них:

  1. Створення міцної системи управління, "щоб мати міцну державу".
  2. Створення міцного суспільства - "потрібно зберегти національну ідентичність, культуру, історію, церкву".
  3. Безпека країни - міцна армія, повноцінна безпекова система.
  4. Міцна економіка, яка "необхідна для реалізації всіх вимог, що висуваються опозицією"

Раніше прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив у парламенті, що міжнародне співтовариство закликає Вірменію знизити планку у питанні статусу Нагірного Карабаху, інакше воно не зможе надати допомогу вірменській стороні. Ця заява викликала широкий резонанс як у Вірменії, так і в Арцаху.

Близько двох тижнів вірменські опозиційні партії та рухи організують протестні ходи в Єревані, містах та сільських громадах Вірменії із закликом до консолідації проти дій влади країни. Опозиція вважає, що політика влади загрожує безпеці Вірменії та Арцаха.

Зокрема, в Єревані 1 травня опозиція заявила про старт масштабних мирних акцій непокори. 2 травня громадяни перекрили на кілька годин ключові вулиці та перехрестя столиці, а також магістралі, що пов'язують спальні райони Єревана з центром. 3 травня учасники Руху опору перекривали в Єревані мости, естакади, площі, перехрестя та вулиці, блокувалися в'їзди до столиці з областей. Поліція із застосуванням грубої сили піддавала приводу демонстрантів.

Читайте також

1