Проти "Донецькоблгазу" відкрили кримінальну справу за відключення області від газопостачання

В Донецькій області вчора відключили котельні через борги перед "Нафтогазом"
Проти "Донецькоблгазу" відкрили кримінальну справу за відключення області від газопостачання
Газова труба (Фото: 104.ua)
7 Березня 2021, 13:30
читать на русском

Поліція Донецької області відкрила кримінальне провадження проти постачальника газу "Донецькоблгаз" за самовільне відключення газу для місцевих котелень через борги за блакитне паливо.

Про це повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

У Донецькій області поновили подачу газу в місцеві котельні після перемовин представників Донецької ОДА та уряду. Постачання палива зупинили зранку 6 березня, оскільки "Донецьктеплокомуненерго" заборгувало "Нафтогазу" понад 1,548 млрд грн.

Поліція відкрила кримінальне провадження за самоправство організації-газопостачальника.

Перемовини щодо відключення котелень у Донецькій області проводили голова Донецької ОДА Павло Кириленко, прем'єр-міністр Денис Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля) та міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

Читайте також

Кириленко зазначив, що організація-газопостачальник ㅡ ПАТ "Донецькоблгаз" ㅡ безпідставно перекрила газ комунальному підприємству "Донецьктеплокомуненерго" під час морозів і цим порушила постанову Кабміну та умови меморандуму, підписаного урядом, НКРЕКП, "Нафтогазом" та міськими головами.

Самоправні дії "Донецькоблгазу" загрожували мешканцям області та фактично могли призвести до руйнації систем централізованого опалення, ㅡ зазначив голова Донецької ОДА.

Наразі "Донецьктеплокомуненерго" експлуатує 182 котельні та забезпечує теплом 3 048 житлових будинків, 91 школу, 93 дитячих садки, 67 лікарень та 574 об'єкти іншої інфраструктури.


Контекст. У суботу, 6 березня, ПАТ "Донецькоблгаз", яке займається розподіленням, транспортуванням і постачанням блакитного палива, повідомило, що припиняє постачання газу на об'єкти "Донецьктеплокомуненерго" через борги. Загалом підприємство заборгувало "Нафтогазу" 1,5 млрд грн. Наприкінці лютого компанія вимагала оплатити 303,1 млн грн до 1 березня, інакше газопостачання обіцяли припинити.

У "Нафтогазі" пояснили, що таке повідомлення до тепловика вимагав надіслати закон, але заявок про вимкнення постачання газу компанія не надсилала. Тому там закликали "Донецькоблгаз" відновити постачання газу й кажуть, що він своїми діями порушив "Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води громадянам".

1