Психологи розповіли, як арттерапія може допомогти населенню України відновити психічне здоров'я

В Українському кризовому медіацентрі відбувся круглий стіл "Психологічне відновлення населення мистецькими засобами під час війни"
Ексклюзив
Психологи розповіли, як арттерапія може допомогти населенню України відновити психічне здоров'я
20 Жовтня 2023, 21:52
читать на русском

В Україні близько половини населення потребують психологічної підтримки. Це дані, отримані за результатами аудиту потреб у послугах з охорони психічного здоров’я, проведеного торік у межах Всеукраїнської програми. При цьому фахівці констатують, що на рівні держави в цьому напрямку робиться не дуже багато.

Так, наприклад, вважає депутатка Верховної Ради від партії "Голос" Юлія Клименко, яка взяла участь в роботі круглого столу.

"Якщо в державному апараті ще розуміють потреби центрів фізичної реабілітації постраждалих внаслідок війни, то про психологічне відновлення мало говорять. Немає обговорення цих тем в залі Верховної Ради, немає чіткого плану, як ми будемо відновлювати психологічне здоров'я нації. І не треба забувати, що негативний вплив на психіку громадяни України відчуватимуть роками. У тому числі наші діти, які сьогодні вимушені сидіти в шкільних підвалах і для яких розмови про смерть стали чимось нормальним та буденним", - говорить депутатка.

Під час круглого столу психологи розповіли, як різноманітні методи арттерапії допомагають їм у роботі з постраждалими внаслідок російської агресії.

Керівник Всеукраїнської арттерапевтичної асоціації Олена Вознесенська розказала, що взагалі арттерапія починалася з роботи з військовими та дітьми. Оскільки саме з цими категоріями спеціалістам іноді важко встановлювати зворотний зв'язок - їм важко висловлювати, що відчувають всередині. А мистецтво якраз допомагає скоріше "достукатись" до пацієнта. Крім того, на думку арттерапевтки, у творчості є ще позитивний плюс - це активна позиція. Тобто щоб щось створити, треба почати дійти. Це не просто полежати та подумати.

Ініціатор та керівник проєкту “Психологічне відновлення музичними засобами під час війни”, артист UNESCO в ім'я миру, диригент Kyiv Classic Orchestra Герман Макаренко розповів, як зі своїми музикантами протягом кількох місяців проводили сеанси музикотерапії у військовій частині, а також в київській лікарні "Охматдит" та для населення деяких деокупованих громад Київщини. Причому музичні твори допомогли підбирати психологи. Загалом музиканти провели понад 130 індивідуальних та 10 масових сеансів музикотерапії. За результатами цієї роботи обіцяють розробити спеціальну методику, до якої додадуть якісний запис музики. До речі, досвідом оркестру вже зацікавились фахівці за кордоном.

Консультант цього проєкту, психологиня Наталія Зарецька, яка працює з населенням деокупованих громад, розповіла, чому музика допомагає при психологічних травмах, що причинені війною.

Наталія Зарецька

"80% вибуху - це фізичний вплив, хвилі, які проходять через наше тіло. Але музику ми так само відчуваємо. Та на відміну від звуку вибуху це компенсаційний, зцілюючий вплив", - розповіла психологиня.

Про дієвість мистецьких засобів говорила й психолог, консультантка волонтерського творчого проєкту “Погляд Перемоги” Олена Сек: "Екстремальні ситуації на рівні виживання завжди чорно-білі, пласкі. У той час як музика, мистецтво - це поліфонія. Тобто це одразу перенесення в зовсім інший вимір, яке дозволяє перемикатися на той режим, що ми втратили, коли перебували на межі виживання".

На її думку, військові дії, екстремальні ситуації одним з наслідків мають, так би мовити, "емоційне замерзання". Крім того, в умовах війни в нашому соціуму є певна заборона на прояв емоцій, особливо, коли йдеться про щось позитивне - радість, задоволення, натхнення. Але якраз вони і є життям, а не виживанням.

"В умовах фізичної неможливості висловити свої почуття та при такій соціальній забороні, ми ризикуємо тим, що наші емоції згодом перетворяться на психосоматичні захворювання. У той час як музика, мистецтво дали б людям "легалізацію" цих непроявлених почуттів. Причому в позитивному ключі, а не як агресія", - розповіла психологиня. І додала, що згідно зі статистикою, за період війни в Україні значно виросла кількість психосоматичних захворювань.

Всі учасники столу дійшли згоди, що немає "правильних" чи "неправильних" психологічних методів при роботі з населенням, що постраждало внаслідок військових дій. Вони мають доповнювати один одного. Головне, щоб цим займалися справжні фахівці, а люди - звертались по допомогу.

Читайте також