Путін оголосив на росії часткову мобілізацію з 21 вересня

Президент рф назвав своє рішення "невідкладними кроками щодо захисту суверенітету"
Путін оголосив на росії часткову мобілізацію з 21 вересня
путін фото: kremlin.ru
21 Вересня 2022, 09:33
читать на русском

Президент росії владімір путін виступив зі зверненням до росіян та оголосив часткову мобілізацію в країні.

Текст виступу опубліковано на сайті кремля.

Публікуємо повний текст виступу російського диктатора:


Шановні друзі! Тема мого виступу – ситуація на Донбасі та перебіг спеціальної військової операції щодо його звільнення від неонацистського режиму, який захопив владу в Україні у 2014 році внаслідок збройного державного перевороту.

Звертаюся сьогодні до вас: до всіх громадян нашої країни, до людей різних поколінь, віку та національності, до народу нашої великої Батьківщини, до всіх, кого об'єднує велика історична росія, до солдатів та офіцерів, добровольців, які зараз борються на передовій, перебувають на бойовому посту, до наших братів та сестер – мешканців Донецької та Луганської народних республік, Херсонської та Запорізької областей, інших звільнених від неонацистського режиму районів.

Йтиметься про необхідні, невідкладні кроки щодо захисту суверенітету, безпеки та територіальної цілісності росії, про підтримку прагнення і волі наших співвітчизників самим визначати своє майбутнє та про агресивну політику частини західних еліт, які всіма силами прагнуть зберегти своє панування, а для цього намагаються придушити будь-які суверенні самостійні центри розвитку, щоб і далі грубо нав'язувати іншим країнам та народам свою волю, насаджувати свої псевдоцінності.

Мета цього Заходу – послабити, роз'єднати та знищити зрештою нашу країну. Вони вже прямо говорять про те, що в 1991 році змогли розколоти Радянський Союз, а зараз настав час і самій росії, що вона повинна розпастися на безліч регіонів і областей, що смертельно ворогують між собою.

І такі плани вони давно виношують. Вони заохочували банди міжнародних терористів на Кавказі, просували наступальну інфраструктуру НАТО впритул до наших кордонів. Вони зробили своєю зброєю тотальну русофобію, зокрема десятиліттями цілеспрямовано вирощували ненависть до росії, насамперед в Україні, якою вони готували долю антиросійського плацдарму, а сам український народ перетворили на гарматне м'ясо і штовхнули на війну з нашою країною, розв'язавши її – цю війну. – ще у 2014 році, використовуючи збройні сили проти цивільного населення, організувавши геноцид, блокаду, терор щодо людей, які відмовилися визнати владу, яка виникла в Україні внаслідок держперевороту.

А після того, як сьогоднішній київський режим фактично публічно відмовився від мирного розв'язання проблеми Донбасу і, щобільше, заявив про свої претензії на ядерну зброю, стало абсолютно зрозуміло, що нове чергове, як це було раніше двічі, великомасштабний наступ на Донбас неминуче. А потім так само неминуче була б і атака на російський Крим - на росію.

У зв'язку з цим рішення про попереджувальну військову операцію було абсолютно необхідним і єдино можливим. Її головні цілі – звільнення усієї території Донбасу – були і залишаються незмінними.

Луганська Народна Республіка вже майже повністю очищена від неонацистів. Бої у Донецькій Народній Республіці продовжуються. Тут за вісім років київський окупаційний режим створив глибоко ешелоновану лінію довготривалих укріплень. Їхній штурм у лоб обернувся б важкими втратами, тому наші частини, а також військові підрозділи республік Донбасу діють планомірно, грамотно, використовують техніку, бережуть особовий склад та крок за кроком звільняють донецьку землю, очищають від неонацистів міста та селища, надають допомогу людям, яких київський режим перетворив на заручників, на живий щит.

Як ви знаєте, у спеціальній військовій операції беруть участь професійні військовослужбовці, які проходять службу за контрактом. Пліч-о-пліч разом з ними борються і добровольчі формування: люди різних національностей, професій, віку – справжні патріоти. Вони за покликом серця стали на захист росії та Донбасу.


Також на сайті кремля опубліковано указ путіна "Про оголошення часткової мобілізації в російській федерації".

У документі зазначається, що "часткова"мобілізація буде оголошена від 21 вересня, тобто відсьогодні.

До мобілізації підлягають "громадяни рф, покликані військову службу з мобілізації, мають статус військовослужбовців, які проходять військову службу у зс рф за контрактом".

Платити мобілізованим будуть стільки ж, скільки отримують військовослужбовці, які проходять військову службу у зс рф за контрактом.

Раніше стало відомо, що окупаційна російська влада на захоплених в Україні територіях планує протягом 23-27 вересня провести так звані "референдуми про входження до складу рф".  

1