Рада дозволила мешканцям окупованого Криму звертатися до українських судів

Кримчанам надана можливість обрати для розгляду спору суд Херсонської області
Рада дозволила мешканцям окупованого Криму звертатися до українських судів
Верховна Рада України Фото: сторінка ВР у Фейсбуці
4 Березня 2021, 12:14
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон, який спрощує доступ до правосуддя громадянам України, що проживають в окупованому Криму.

Як повідомляється на сайті парламенту, ухвалено закон "Про внесення змін до статті 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо встановлення альтернативної підсудності справ, учасники яких проживають на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя".

Законом надана можливість обрати для розгляду спору відповідний суд Херсонської області.

У цивільних справах, підсудних місцевим загальним судам, розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, позовні заяви, заяви про видачу судового наказу, заяви у справах окремого провадження можуть також пред’являтися фізичною особою, яка постійно проживає на тимчасово окупованій території, до місцевого загального суду, розташованого в межах Херсонської області, за вибором особи, - зазначається у документі.

Читайте також

Після відкриття провадження в цивільних справах, підсудних місцевим загальним судам, розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, до моменту розгляду справи по суті фізична особа (відповідач, боржник, заінтересована особа, третя особа), яка постійно проживає на тимчасово окупованій території, може подати клопотання до визначеного місцевого загального суду міста Києва, у провадженні якого знаходиться справа, про передачу такої справи до місцевого загального суду, розташованого в межах Херсонської області, за вибором особи.

У разі подання такого клопотання справа може бути передана до визначеного особою місцевого загального суду, розташованого в межах Херсонської області, на підставі ухвали суду не пізніше п’яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п’яти днів після залишення її без задоволення. Повторна передача справи не допускається.


Контекст. Закон про внесення змін до статті 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо встановлення альтернативної підсудності справ, учасники яких проживають на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя" був внесений на розгляд до парламенту народними депутатами з фракції "Слуга народу" Русланом Горбенком та Тарасом Тарасенком.