Рада ЄС затвердила санкції за порушення прав людини

Діятимуть вони з 10 грудня
Рада ЄС затвердила санкції за порушення прав людини
Прапор ЄС (фото: з відкритих джерел)
7 Грудня 2020, 15:28
читать на русском

Рада Європейського Союзу із закордонних справ затвердила постанову і регламент щодо глобальних обмежувальних заходів за серйозні порушення і зловживання у сфері прав людини на зразок "Акта Магнітського" у США.

Про це повідомив брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк у Twitter.

Сьогодні міністри закордонних справ країн-учасниць Євросоюзу схвалили режим санкцій в галузі прав людини. Очікується, що він буде працювати вже з 10 грудня, - написав він.

Це законодавство готувалося давно і в багатьох ЗМІ отримало умовну назву "європейського акту Магнітського" за аналогією із законом США. В ЄС відзначають, що практика законотворчості Євросоюзу не передбачає присвоєння законодавчим актам конкретних імен.

Читайте також

Новий рамковий документ про санкції за грубі порушення прав людини націлений на фізичних осіб і організації - як державні, так і недержавні. На відміну від уже чинних санкційних режимів ЄС щодо конкретних країн, він буде "тематичним", а не "географічним". Тобто забезпечить Євросоюзу гнучкість для впливу на встановлених ним порушників прав людини в усьому світі, незалежно від громадянства і місцеперебування.

Нагадаємо, що  у Європарламенті засуджують подальші порушення прав людини, залякування і непропорційне застосування сили владою проти мирних протестувальників у Білорусі.

1