Рада обмежить права колекторів у дзвінках боржникам 

Депутати у першому читанні ухвалили законопроєкт щодо захисту боржників
Головне
Рада обмежить права колекторів у дзвінках боржникам 
Верховна Рада, сесійна зала (фото: Парламент UA)
27 Січня 2021, 11:58
читать на русском

Верховна Рада України у першому читанні ухвалила проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості".

Законопроєктом передбачається врегулювання простроченої заборгованості, з метою захисту прав споживачів-боржників та обмеження доступу до ринку потенційно недобросовісних колекторів.

Проєкт закону встановлює певні вимоги до кредитодавців, включаючи колекторські компанії, при врегулюванні простроченої заборгованості.

Читайте також

Як повідомляється на сайті ВР, документ встановлює "інструментарій захисту прав споживачів-боржників за споживчим кредитуванням та обмежує доступ до ринку потенційно недобросовісних колекторів", зокрема:

  •  забороняє дзвонити боржнику з 20 до 8 години, більш як два рази на день, повідомляти третіх осіб про борг, вимагати від родичів погасити борги тощо;
  • визначає термін "колекторська компанія" та покладає на Нацбанк обов’язок вести реєстр таких компаній;
  • встановлює вимоги до кредитодавців, колекторських компаній дотримуватися вимог етичної поведінки та правил взаємодії з боржником тощо.

Відповідальність кредиторів/колекторів за порушення вимог закону передбачена від 51 до 102 тис. грн.

Раніше стало відомо, що у Верховній Раді група народних депутатів зареєструвала законопроєкт № 4241 про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості. Цей законопроєкт - спільний документ, над яким працювали народні депутати, Нацбанк та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

1