Рада повернула законопроєкт про Конституційний суд на доопрацювання в комітет

За повернення законопроєкту до комітету проголосували 226 нардепів
Головне
Рада повернула законопроєкт про Конституційний суд на доопрацювання в комітет
Народні депутати у Верховній Раді Фото: rada.gov.ua
28 Січня 2021, 13:37
читать на русском

Верховна Рада України направила на повторне перше читання законопроєкт про діяльність Конституційного суду №4533.

Про це стало відомо з трансляції засідання Верховної Ради.

За те, щоби документ прийняти за основу проголосувало лише 197 парламентарів, натомість за доопрацювання проєкту у профільному комітеті - 226 народних обранців.

Як відомо, робоча група депутатів завершила роботу над цим законопроєктом у грудні 2020 року. Цей же законопроєкт підтримував спікер парламенту Дмитро Разумков (досьє Дмитра Разумкова).

Представлений у Раді документ пропонує КСУ приймати рішення двома третинами від свого складу (12 суддів), оскільки це абсолютна більшість. Зараз рішення можуть приймати 10 суддів.

Закон передбачає можливість заявлення відводу окремим суддям. За відвід повинні проголосувати не менше 10 суддів.

Також пропонується ввести автоматизований реєстр актів суду і автоматизований розподіл справ між суддями Конституційного суду.

При цьому КСУ забороняється виходити за межі порушених у конституційному поданні питань. Закон зобов'язує суд мотивувати визнання кожного положення неконституційним.

Читайте також

Нагадаємо, вчора, 27 січня президент України Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) відкликав для доопрацювання свій проєкт закону про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства.

1