Рада ухвалила новий закон про відпустки: що змінилося для українців

Роботодавці зможуть відмовляти працівникам у відпустках на період воєнного стану
Рада ухвалила новий закон про відпустки: що змінилося для українців
Відпочинок, пікнік фото: pexels
23 Листопада 2023, 17:41
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає нові правила надання відпусток для українців.

Про це повідомляє  сайт українського парламенту.

Декретна відпустка

Відповідно до закону, відпустку при народженні дитини надаватимуть у період не пізніше трьох місяців після пологів. При цьому батькові, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, таку відпустку можуть надати лише внаслідок відповідного рішення суду.

Водночас відпустку у зв'язку з усиновленням можуть надати незалежно від віку дитини.

Відпустка без збереження зарплати

Законом внесли зміни і щодо відпусток без збереження зарплати за сімейними обставинами та іншими причинами. Тепер їхня максимальна тривалість збільшується з 15 до 30 календарних днів.

Відпочинок для демобілізованих військових

Військові, які були демобілізовані, матимуть право на відпочинок протягом 60 днів з виплатою двомісячного грошового забезпечення.

Відмова у відпустці

Роботодавці зможуть відмовляти працівникові у наданні будь-якого виду відпустки (крім відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами і відпустки для догляду за дитиною) під час воєнного стану, якщо такий співробітник працює на об'єктах критичної інфраструктури, виробництві товарів оборонного призначення або виконує мобілізаційні завдання.

Крім цього, педагогічний та науково-педагогічний персонал виключають з переліку осіб, для яких передбачено попередній середній заробіток у разі проходження військової служби.

Раніше Верховна Рада України ухвалила закон щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Читайте також

1