Вагітні, що працюють, зможуть самостійно обирати, коли йти у відпустку перед пологами

Жінки зможуть менше днів бути у відпустці перед пологами, використавши їх після народження дитини
Вагітні, що працюють, зможуть самостійно обирати, коли йти у відпустку перед пологами
Вагітність (фото: Pexels)
14 Липня 2023, 15:46
читать на русском

Верховна Рада України ухвалила закон щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

За ухвалення закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами" (реєстраційний номер 9271) проголосувало 267 народних депутатів.

В пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що в Україні жінкам гарантована обов’язкова оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, момент початку та звершення якої визначено законодавством.

Така відпустка на сьогодні триває 126 календарних днів (70 днів до пологів і 56 днів після них). У разі народження 2 і більше дітей та при ускладненні пологів тривалість відпустки збільшується до 140 днів (70 до та 70 після пологів). Жінки не мають можливості змінити дату початку такої відпустки. Нині якщо жінка не використала частину вказаної відпустки до пологів, то ці невикористані дні не можуть бути використані після пологів.

В ухваленому сьогодні законі з реєстраційним номером 9271 надається право працюючим жінкам, у разі відсутності медичних протипоказань, за власним бажанням розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше, ніж за 70 днів до очікуваної дати пологів. А також дозволено переносити не використані дні відпустки на період після пологів. При цьому загальна тривалість такої відпустки не змінюється.

Про те, як отримати допомогу по вагітності і пологах під час війни читайте за посиланням тут.

Читайте також

1