Як отримати допомоги по вагітності і пологах під час війни

Сума виплат залежить від того, де працювала майбутня мама
Як отримати допомоги по вагітності і пологах під час війни
Пологи, вагітність (фото: pexels)
25 Лютого 2023, 11:11
читать на русском

Майбутні мами в Україні, попри війну, можуть отримати допомогу по вагітності та пологах та піти у декретну відпустку.

Фахівці "Юридичного порадника ВПО" розповіли, хто має право на отримання виплат та як їх оформити.

Куди треба звертатися для оформлення виплат по вагітності та пологах

Жінки з-поміж військовослужбовців ЗСУ, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та з-поміж поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби звертаються за призначенням та виплатою допомоги за місцем основної служби.

Усі інші жінки мають звертатися до органів соціального захисту населення за місцем проживання.

Які документи потрібні для оформлення допомоги

Для оформлення допомоги необхідні такі документи:

  • Заява про призначення допомоги (слід вказати паспортні дані, ІПН; якщо бажаєте виплату допомоги отримувати на банківський рахунок, потрібно вказати IBAN та реквізити банку);
  • Паспорт;
  • Інформація про номер запису в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я про сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність категорії "Вагітність та пологи";
  • Довідка з основного місця служби, навчання про те, що жінка служить, навчається; або довідка ліквідаційної комісії про те, що жінка звільнена з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації; або довідка з центру зайнятості про те, що жінка зареєстрована як безробітна.

Який розмір допомоги можуть отримати жінки

Жінкам із числа військовослужбовців ЗСУ, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та із числа поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби – у розмірі 100 % грошового забезпечення.

Жінкам, звільненим з роботи у звʼязку з ліквідацією підприємства, установи та організації – у розмірі 100 % середньомісячного доходу. При цьому, розмір допомоги встановлюється шляхом множення середньоденного доходу на кількість календарних днів тривалості відпустки у звʼязку з вагітністю та пологами, але не менш як 25 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць.

Жінкам, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні – у розмірі 100 % мінімального розміру допомоги по безробіттю (у 2023 році – 1000 грн)

Аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти – у розмірі місячної стипендії. При цьому жінка, яка продовжує навчання, має право на виплату стипендії або допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами за її вибором. При цьому допомога призначається з дня припинення виплати стипендії по день закінчення відпустки у звʼязку з вагітністю та пологами.

Непрацюючим жінкам та жінкам, зареєстрованим як субʼєкти підприємницької діяльності, – у розмірі 25 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць (у 2023 році – 671 грн)

Нагадаємо, за кордоном державну реєстрацію народження дитини проводять дипломатичні представництва та консульські установи України.

Читайте також