Рада ухвалила закон про пожиттєве декларування статків топчиновників

Закон передбачає створення реєстру політично значущих осіб
Головне
Рада ухвалила закон про пожиттєве декларування статків топчиновників
Е-декларування (фото з вільних джерел)
17 Жовтня 2023, 18:40
читать на русском

Верховна Рада внесла зміни до закону про протидію відмиванню злочинних доходів та фінансуванню тероризму. Документ в цілому підтримали 276 депутатів.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк в Telegram.

"Навіть було сигнальне голосування. Фраза: "Зелена кнопка - це наш шлях до Європейського Союзу" запамʼятається надовго", - написав він.

Закон (проєкт №9269-д) передбачає створення реєстру політично значущих осіб (Politically Exposed Persons, РЕРs) та повернення для них пожиттєвого фінансового моніторингу (замість трьох років, як це було встановлено з початку війни).

Цей пункт є структурним маяком меморандуму з МВФ і мав бути виконаний до кінця вересня 2023 року. Також це умова для відкриття перемовин про членство з ЄС.

Законом також уточнюються особливості проведення перевірки стосовно таких клієнтів.

Довідка: Politically Exposed Persons (PEPs) є терміном, що використовується у сфері боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. PEPs - це особи, які займають високі державні посади або міжнародні посади, а також їхні близькі родичі.

В Україні до політично значущих осіб належать особи, які займають високі державні посади, це президент, прем’єр-міністр, міністри та їхні заступники, депутати, політичні діячі вищих рангів, високопосадовці судової системи, правоохоронних органів, юстиції, оборони, керівництво НБУ тощо.

Читайте також