Рада визнала нелегітимними російські "місцеві вибори" в окупованому Криму

У парламенті наголосили, що ці “вибори” є грубим порушенням Конституції та законодавства України, а також основоположних норм і принципів міжнародного права
Рада визнала нелегітимними російські "місцеві вибори" в окупованому Криму
Верховна Рада (фото: Парламент UA)

Верховна Рада ухвалила заяву “щодо невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі".

Відповідну постанову підтримали 276 народних депутатів.

Верховна Рада України заявляє протест у зв’язку з черговим незаконним проведенням 13 вересня 2020 року російською окупаційною адміністрацією так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, зокрема "виборів губернатора Севастополя" та "довиборів депутатів" до так званих "державної ради Республіки Крим" та "Сімферопольської місцевої ради"", - йдеться у заяви.

У парламенті наголосили, що ці “вибори” є грубим порушенням Конституції та законодавства України, а також основоположних норм і принципів міжнародного права.

Читайте також

Верховна Рада заявляє, що результати цього незаконного голосування, як і результати всіх попередніх так званих виборів в окупованому Криму, є нікчемними з юридичної точки зору, не матимуть жодних правових наслідків та не будуть визнані ані Україною, ані міжнародним співтовариством.

Парламент також радить утриматися від будь-яких контактів з незаконними органами російської окупаційної адміністрації та її представниками.

Згідно з ухваленою постановою, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков має невідкладно направити текст заяви до національних парламентів іноземних держав, міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей.

Нагадаємо, на початку вересня російська влада впродовж трьох днів провела так звані "регіональні вибори", у тому числі до незаконних органів, утворених російською окупаційною адміністрацією на тимчасово окупованих територіях Криму.