Рахунки не арештовуватимуть, але позбавлятимуть водійських прав: у Раді розповіли як каратимуть ухилянтів від мобілізації

Можливе також підвищення штрафів за ухилення від мобілізації
Рахунки не арештовуватимуть, але позбавлятимуть водійських прав: у Раді розповіли як каратимуть ухилянтів від мобілізації
Верховна Рада України
1 Березня 2024, 17:49
читать на русском

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки відхилив норму про арешт банківських рахунків чоловіків, які порушують законодавство про мобілізацію, але підтримав позбавлення права керувати авто.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав член комітет Федір Веніславський.

За його словами, зараз комітет розглядає 4 тисяч правок депутатів до другого читання законопроєкту і норми обмеження конституційних прав і свобод були найбільш дискусійними. Мова йде про обмеження прав фізичної особи у виїзді за межі України, про обмеження прав на керування транспортним засобом, а також про накладення арешту на банківські рахунки та цінності, що зберігаються в банках.

"Ми вирішили, що обмеження у праві виїзду за межі України для військовозобов'язаних, чоловіків віком від 18 до 60 років вже є прописане в законі про правовий режим воєнного стану. Додатково це регулювати в новому законі, на наш погляд, потреби немає. В законі України про затвердження указу президента України про запровадження воєнного стану ми це врегулювали і так", - сказав він.

Водночас була підтримана норма щодо заборони чоловіку керувати транспортним засобом, якщо він "не оновлює свої військово-облікові дані, не стає на облік, ігнорує повістки тощо".

"Щодо блокування коштів на рахунках, грошових активів тощо - ми в комітету цю норму відхилили", - сказав депутат.

Веніславський повідомив, що рішення комітету попереднє. "Але концептуально комітет це не підтримав, тому малоймовірно, що норма про арешт рахунків потрапить у фінальний варіант закону", - сказав він.

Крім того, можливо, будуть підвищені існуючі штрафи за ухилення від мобілізації, повідомив депутат.

"Але це вже питання до правоохоронного комітету, як він буде розглядати посилення санкцій у Кодексі про адміністративні правопорушення в плані відповідальності за невиконання свого обов'язку щодо мобілізації і мобілізаційної підготовки. І це вже буде в комплексі, вже після того, коли ми вийдемо на фінальний варіант цього законопроєкт", - розповів Веніславський.

Нагадаємо, 25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради проєкт закону щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Але через низку зауважень цей проєкт було відкликано 11 січня. Після чого, 30 січня в Раду внесли оновлений законопроєкт. Головні тези оновленого законопроєкту можна прочитати тут.

Рада може прийняти новий законопроєкт про мобілізацію у другому читанні до кінця березня. До документа внесли понад 4 тисячі поправок.

Читайте також