Рашисти у Чернігівській області знущалися зі старих та з немовлят - омбудсман

Фіксуються масові випадки катувань мирного населення
Рашисти у Чернігівській області знущалися зі старих та з немовлят - омбудсман
Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
5 Квітня 2022, 17:04
читать на русском

На звільнених від рашистських бойовиків українських територіях фіксуються масові випадки катувань мирного населення.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Зокрема, омбудсманка повідомила, що у селі Вікторівка на Чернігівщині, яке було в окупації 25 днів, рашисти тримали людей у підвалі як заручників - від літніх людей до новонароджених дітей:

Аби набрати хоча б відро води, селян відправляли під конвоєм. Не давали жодних ліків навіть тим, чиє життя залежить від певних медикаментів. Людина хвора на астму - померла, її тіло поховали поряд у лісі.

Також Денісова розповіла, що у Конотопському районі Сумської області на місцях колишніх стоянок ворога вже знайшли щонайменше трьох закатованих мирних українців.

Через нелюдські умови життя та принесені окупантами інфекції, поширилася низка хвороб, серед яких – вітряна віспа, - додала вона.

Омбудсманка зазначила, що катування та вбивства мирного населення є злочином проти людяності та військовим злочином відповідно до статей 7 та 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду, за які рашистів очікує Міжнародний військовий трибунал.

Вона звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти вчинення росією воєнних злочинів і злочинів проти людяності та порушень прав людини в Україні.

Раніше Денісова розповіла, що росіяни катували українських військовослужбовців, які перебували у полоні. З них знущались, тримали у ямі, били, залякували.

Читайте також

1