Рашисти вивезли з Луганської області трирічні запаси зернових - Гайдай

Росіяни залишають українців на окупованій території на межі голоду
Рашисти вивезли з Луганської області трирічні запаси зернових - Гайдай
Зерно (Фото: СБУ)
4 Травня 2022, 23:17
читать на русском

Лише з Луганської області росіяни вивезли або знищили обсяг потреб жителів області у зернових майже на три роки, посівну не розпочато.

Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Посилаючися на дані Міністерства аграрної політики та продовольства, очільник області зазначив, що рашисти вивезли близько 100 тисяч тонн зерна.

Річна потреба Луганщини у її межах до 24 лютого 2022 року складала 60 тисяч тонн зерна. Разом з окупованими у 2014 році територіями – 240 тисяч тонн. Втім, понад 90 % землі під потреби аграріїв було зосереджено у північній частині області, яку ворог окупував у 2022 році та де ще тривають бої. Саме ці території забезпечували зерновими всю область і до 2014 року. Наразі єдиним регіоном, де не розпочато посівну кампанію, є наш. Бо росіянам це нецікаво. Навіщо, якщо можна пограбувати та забезпечити себе на декілька років наперед, - зазначив він (досьє Гайдая).

Він додав, що цифра у 100 тисяч тонн – це тільки перевірені дані. Скільки насправді – поки невідомо.

Ще 30 тисяч тонн зерна знищено в Рубіжному. Це більше, ніж дворічна потреба Луганщини. Хліба немає зараз і поки що не передбачається в майбутньому. Росіяни залишають українців на окупованій території на межі голоду, - додав очільник області.

Раніше перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький розповів, що українці на окупованих територіях залишаються без вітчизняного продовольства і можуть опинитися на межі голоду.  За його словами, окупанти повторюють сценарій початку 20 століття, відбираючи та викрадаючи у людей продовольство.

Висоцький зазначив, що з кожного окупованого регіону вже вивезено близько 100 тис. тонн зерна – тобто, в сумі по Україні йдеться про декілька сотень тисяч тонн зернових.

Нагадаємо, що російська влада хоче спровокувати продовольчу кризу у світі, завдаючи руйнувань аграрному сектору України.

Читайте також

1