Разумков підписав закон щодо рівних прав матері та батька на догляд за дитиною

Чоловіки в Україні зможуть брати декретну відпустку
Важливо
Разумков підписав закон щодо рівних прав матері та батька на догляд за дитиною
Дмитро Разумков Фото: Сайт Верховної Ради
29 Квітня 2021, 14:58
читать на русском

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною (проєкт №3695).

Як повідомила пресслужба парламенту, цей закон прирівнює права батька до прав матері на догляд за дитиною, а також на поєднання трудової діяльності із сімейними обов'язками, усуває законодавчі прогалини в цих питаннях. Тобто чоловіки зможуть брати декретну відпустку, як і жінки.

Згідно з законом, право на одноразову оплачувану відпустку тривалістю 14 календарних днів при народженні дитини тепер матимуть:

  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, за умови що вони спільно проживають;
  • інші повнолітні родичі дитини, які фактично доглядають за новонародженим.

Крім того, батькові дитини поряд з матір'ю дають право скористатися додатковою оплачуваною відпусткою для працівників, які мають дітей або дитину з інвалідністю, тривалістю 10 або 17 (за сукупністю) днів.

Відповідні доповнення внесено до Кодексу законів про працю та Закону України "Про відпустки", а закон передали на підпис президентові Володимиру Зеленському.

Нагадаємо, що минулого року Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка дозволяє громадянам України після 14 років змінювати по батькові. 

Читайте також

1