Разумков про Харківські угоди: народні депутати не несуть відповідальності за голосування

СБУ вже прийшла до парламенту, щоб з'ясувати, хто і як голосував
Разумков про Харківські угоди: народні депутати не несуть відповідальності за голосування
Дмитро Разумков на засіданні Погоджувальної ради (фото: iportal.rada.gov.ua)
15 Березня 2021, 13:04
читать на русском

Голова Верховної ради Дмитро Разумков заявив, що відповідно до українського законодавства, після зняття недоторканності народні депутати не несуть відповідальності за свої голосування. Тобто притягнути до відповідальності парламентарів, що голосували за Харківські угоди, буде важко.

Про це Разумков сказав під час погоджувальної ради Верховної Ради у понеділок, 15 березня.

За його словами, Служба безпеки України вже прийшла з відповідним рішенням суду, щоб з'ясувати, хто як голосував за Харківські угоди у 2010 році.

На щастя чи на жаль, народні депутати не несуть відповідальності за свої голосування. Індемнітет він залишається... Я не впевнений, що ця ідея буде повністю реалізована (притягнення до кримінальної відповідальності, - ред.) - сказав спікер парламенту.

Разумков (досьє Дмитра Разумкова) зазначив, що ті, хто міг організовувати голосування і впливав на політиків, можуть бути притягнуті до відповідальності, особливо, якщо йдеться про роботу на інші держави.

Читайте також


Контекст. 11 березня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що РНБО вважає доцільним притягнути до відповідальності 236 депутатів, які голосували за ратифікацію Харківських угод. Він зазначив, що за Харківські угоди "голосувало багато цікавих персонажів, які продовжують залишатися у політиці". Серед інших Данілов назвав прізвище ексспікера Ради Володимира Литвина.

12 березня Служба безпеки України розпочала досудове розслідування за фактом державної зради у період від 2008 по 2010 роки. Кримінальне провадження відкрили щодо службових осіб органів державної влади щодо підписання та ратифікації Верховною Радою у 2010 році Харківських угод.

1