Рецепти молдавської кухні: варимо мамалигу з бринзою

Мамалига - густа каша з кукурудзяного борошна
Рецепти молдавської кухні: варимо мамалигу з бринзою
17 Липня 2023, 22:58
читать на русском

Мамалига – традиційна молдавська та румунська страва, рід густої каші, що готується з кукурудзяного борошна. Колись ця каша була повсякденною їжею бідняків, як хліб. Тепер же мамалига з бринзою та шкварками – страва, що подається у відомих ресторанах в різних інтерпретаціях.

У Грузії мамалига з кукурудзяного борошна відома як гомі, в Італії – полента, у Сербії – качамак, у Туреччині – мухлама. Головна відмінність полягає у способах подачі – з тушкованим м’ясом, цибулею, часником, пряною зеленню, червоним перцем, соусами або навіть як десерт.

Інгредієнти:

  •  200 г кукурудзяного борошна
  •  600 мл гарячої води
  •  50 г вершкового масла
  •  1 ч. л. солі
  •  2 щіпки куркуми
  •  100 г шинки або кілька смужок бекону
  •  100 г сала
  •  100 г бринзи

У каструлю з товстими стінками наливаємо гарячу воду, ставимо на плиту, доводимо до кипіння та додаємо сіль і вершкове масло.

Кукурудзяне борошно просіваємо, сиплемо в нього трішки куркуми для золотавого кольору.

У киплячу воду за допомогою лопатки починаємо поступово вводити борошно невеликими порціями. Не лякайтеся цього – вимішувати мамалигу потрібно впродовж 20-30 хвилин.

Можна також зварити мамалигу з кукурудзяної крупи дрібного помелу. Таку кашу варити легше, крупу можна засипати в окріп одразу всю, помішуючи вінчиком або лопаткою.

Після того, як каша почала "пихкати", вимішуємо її ще близько 5-10 хвилин і перекладаємо в округлу форму: миску, форму для запікання або силіконову форму.

Накриваємо чистим рушником і ставимо в тепле місце – зварена каша має дійти до потрібної кондиції та схопитися протягом 15-20 хвилин.

Поки мамалига доходить, нарізаємо сало на невеликі шматочки, а шинку – скибочками. На розпеченій сковорідці обсмажуємо сало та шинку до рум'яної скоринки з обох боків.

Знімаємо рушник і дивимося на верхній шар каші. Якщо він застиг, кашу можна перевертати на дерев'яну дошку або блюдо для подачі. Мамалига має легко відокремитися та випасти, тримаючи свою форму.

Нарізаємо мамалигу з кукурудзи за допомогою широкого ножа, змоченого у холодній воді або змащеного олією. Але, в ідеалі, таку молдавську страву розрізають тонкою мотузкою, просоченою олією.

Подаємо мамалигу з бринзою та шкварками. Бринзу натираємо на великій тертці. Але можливий варіант нарізки на кубики – таке оформлення теж гарно й естетично виглядає!

Читайте також

1