Рецепти української кухні: готуємо гуцульський банош

Приготування баношу - справа для умілих і досвідчених господинь
Рецепти української кухні: готуємо гуцульський банош
18 Лютого 2023, 21:50
читать на русском

Традиційна гуцульська страва банош – бануш, токан, чир, це кукурудзяна каша на вершках, готувати її просто і швидко. Але секрет все ж таки є – зазвичай готують виключно чоловіки на відкритому вогнищі, так, аби димом пропах та сили від вогню набрався. А ще – на жирній домашній сметані. У цьому й відмінність баношу від мамалиги, яку варять на воді, а потім нарізають ножем, як пиріг.

 Інгредієнти:

  • 0,50 л вершків
  •  200 г кукурудзяної крупи
  •  сало
  •  бринза
  •  сіль, чорний перець

Наливаємо вершки у казанок, на маленькому вогні доводимо до кипіння.

Кукурудзяну крупу дуже добре промиваємо. Постійно помішуючи ложкою вершки, тонесенькою цівкою засипаємо кукурудзяну крупу. Банош-кухарі радять готувати страву виключно дерев’яною ложкою, щоб не було стороннього присмаку.

Після закипання зменшуємо вогонь, трішки солимо та готуємо, щоб каша для баношу стала м’якою, а за консистенцією, як густа сметана. Тож, якщо потрібно, можна доливати маленькими порціями гаряче молоко або вершки.

Постійно помішуємо банош, щоб не підгорів.

Поки наглядаємо за кашею, ріжемо на шматочки сало та на помірному вогні починаємо смажити шкварки.

Бринзу нарізаємо маленькими скибками.

У рецепті баношу це надто відповідальний момент. Потрібно дуже швидко збивати кашу, поки на поверхні не утвориться масло. Можна збивати, коли казан знаходиться на вогні, а дехто воліє зняти з вогню.

Викладаємо кашу у тарілку, зверху вже готові шкварки з жиром. Притрушуємо бринзою, а можна розкришити її прямо у тарілку. Смачного!

Читайте також

1