Найпопулярніша каша: що приготувати з гречки

Гречана крупа проста у приготуванні і дуже смачна
Найпопулярніша каша: що приготувати з гречки
26 Листопада 2022, 22:49
читать на русском

Навряд чи знайдеться більш популярна, і при цьому ще і більш улюблена у нас каша, ніж гречка. До того ж гречка вкрай корисна – в ній міститься маса вітамінів, заліза, клітковини і незамінних амінокислот. У неї є свій характерний смак, який не можна сплутати ні з чим, але будь-який продукт можна бути ще смачнішим, якщо приготувати його найбільш вдалим чином і знати секрети кулінарії.

Класична гречана каша

Інгредієнти:

  • гречаної крупи  - 1 склянка
  • чистої води -2 склянки
  • вершкового масла -50 г
  • солі до свого смаку

Спочатку крупу потрібно перебрати і добре промити в декількох водах, потім прожарити на сухій сковороді, поки вона не почне потріскувати.

Багато хто відмовляється від цього етапу і відразу засипають гречку в воду, але це помилка, тому що саме прожарена гречана крупа додасть каші особливий аромат і смак.

Найкраще варити гречку в казанку або в каструлі з товстим дном, оскільки рівномірно розподілене нагрівання зробить блюдо ще смачніше. Підготовлену крупу потрібно залити водою і відправити на сильний вогонь, поки вона не закипить, потім майбутню кашу потрібно посолити, присмачити олією і залишити пріти на маленькому вогні протягом п'ятнадцяти хвилин.

Далі каструлю потрібно зняти з плити і укутати її теплою ковдрою, залишивши так не менш ніж на 40 хвилин під закритою кришкою. За такий час вся рідина остаточно вбереться в крупу, і вона повністю настоїться.

Звичайно ж, можна зварити гречку не тільки на воді, але на молоці – це дуже смачно. Алгоритм приготування страви той ж, якщо хочеться зробити розсипчасту кашу, змінивши воду на молоко, але є ще й варіант приготування в'язкої гречаної каші на молоці.

Молочна гречана каша з родзинками

Інгредієнти:

  • 1 стакан гречаної крупи;
  • 2 склянки молока;
  • 2 склянки чистої води;
  • 50 г вершкового масла;
  • жменю родзинок;
  • сіль і цукор на смак.

Гречку треба перебрати і промити, а потім всипати в доведену до кипіння солону воду і знову все закип'ятити, а потім зменшити вогонь до мінімального, накрити каструлю кришкою і варити кашу 20 хвилин.

Далі в каструлю потрібно влити підігріте молоко і покласти вершкове масло, додати родзинки і цукор, дати каші закипіти, на слабкому вогні, вимкнути і залишити її під кришкою настоюватися ще 15 хвилин.

Чудовим сніданком або вечерею може стати гречка з яйцями, яка буде ще більш поживною і багатою білком, і напевно стане одним з постійних страв на столі.

Гречка з яйцями

Інгредієнти:

  • 1 склянка гречаної крупи;
  • 2 склянки чистої води;
  • 2 яйця;
  • 50 г вершкового масла;
  • сіль на смак.

Підготовлену звичним чином гречку потрібно залити водою і відправити на сильний вогонь до закипання, потім додати сіль, закрити каструлю щільно кришкою і залишити кашу упрівати на пів години.

У цей час потрібно зварити яйця, і тут є варіанти – можна зварити їх круто, а можна некруто. У першому випадку яйця потрібно буде покришити, а в другому розім'яти виделкою, і в кожному з них каші буде надано свій особливий смак.

Готову гречку треба полити вершковим маслом, додати підготовлені яйця і страва готова.

Гарнір з гречки

Гречка є не тільки самостійною стравою, але і прекрасним гарніром до курки, котлет, сосискам і навіть до риби. Але приготувати такий гарнір можна з додаванням до нього деяких інгредієнтів, що перетворюють розсипчасту кашу в соковиту і ароматну.

Інгредієнти:

  • 1 склянка гречаної крупи;
  • 2 склянки чистої води;
  • 1 середнього розміру цибулю;
  • 1 середня морква;
  • 3 ст. ложки соняшникової олії;
  • сіль на смак.

Підготувати крупу – перебрати, промити, прожарити, і всипати в каструлю з окропом. Посолити, влити 2 ст. ложки рослинної олії, довести до закипання, знизити вогонь і варити кашу під кришкою протягом 20 хвилин.

У цей час потрібно порізати цибулю і натерти моркву, після чого відправити їх обсмажуватися на олії до рум'яного кольору – спочатку в сковороду засипають цибулю, потім до нього додають моркву. Готову гречку залишиться висипати в сковороду до зажарки і протушкувати ще 5 хвилин всі разом.

Гречка з м`ясом

Гречка з м'ясом ще називається гречкою по-купецькому, і таке блюдо не може залишити байдужим взагалі нікого, настільки смачним і поживним воно виходить у результаті.

Інгредієнти:

  • 1 склянка гречаної крупи;
  • 400 г свинини;
  • 2 склянки чистої води;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 середня морква;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • сіль і перець на смак.

Крупу потрібно підготувати звичайним способом, а свинину – невеликими шматочками. М'ясо викласти в сковорідку з олією і смажити до напівготовності, після чого додати до нього дрібно нарізану цибулю і натерту моркву і ще трохи тушкувати все разом до м'якості овочів.

Потім в сковороду потрібно влити воду, дати їй закипіти і всипати гречану крупу. Перемішати, закрити кришкою і залишити тушкуватися страва на повільному вогні до моменту випаровування всієї рідини.

На це потрібно вимкнути вогонь і залишити гречану кашу під кришкою ще на 10 хвилин для настоювання.

Гречка з грибами в мультиварці

Інгредієнти:

  • 1,5 склянки гречаної крупи;
  • 400 г грибів;
  • 2 склянки чистої води;
  • 1 середня морква;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 ст. ложка соняшникової олії;
  • сіль, перець на смак.

Крупу потрібно підготувати, а гриби нарізати маленькими шматочками. Потім налити в чашу мультиварки вершкове масло, встановити режим "Смаження" або "Випічка" і викласти в неї гриби разом з подрібненими овочами.

Готувати близько 20 хвилин, потім покласти до отриманої піджарки гречану крупу і воду, посолити, перемішати і встановити вже режим "Гречка" на 30 хвилин. Коли мультиварка вимкнеться, страва повністю готова.

Секрети приготування

Навіть за умови, що гречану кашу досить складно зіпсувати, ніколи немає межі досконалості, для чого варто керуватися декількома кулінарними хитрощами:

Для приготування гречаної каші не підходить алюмінієва або емальований посуд, смачною вона вийде тільки в товстостінному посуді або навіть чавунці. У цих цілях можна використовувати навіть гусятницю. Ще гречку готують в горщиках.

Після закипання гречана крупа вариться на сильному вогні пару хвилин, потім його потрібно зменшити до мінімального і варити кашу обов'язково під щільною кришкою.

Гречану кашу не потрібно перемішувати під час готування, інакше вона розвалиться. Правильне приготування передбачає «забування» про цю страву на плиті.

Якщо гречка готується на гарнір, то можна прожарити її не на сухій сковорідці, а на невеликій кількості соняшникової олії – від цього її смак тільки виграє.

Занадто довго варити гречку не варто, тому що від цього вона стане несмачною.

Зробити гречану кашу більш ароматною можна, додавши в неї в середині варіння подрібнену цибулину, просто кинувши її зверху і не перемішуючи. Також можна всипати кашу подрібнені в кавомолці сухі гриби: досить пари шматочків.

Дуже смачною може зробити гречану кашу додавання (після приготування і упарювання) смаженої цибулі. Разом з ним гречці потрібно дати настоятися 5 хвилин.

Якими б смачними і різноманітними не були страви з гречки, їх можна їсти не частіше трьох разів на тиждень, інакше користь даної крупи почне переходити на шкоду.

Читайте також