Рецепти смачних десертів: печемо Київський торт

Легендарний Київський торт підкорив чимало сердець
Рецепти смачних десертів: печемо Київський торт
19 Квітня 2023, 21:42
читать на русском

Київський торт став візитною карткою столиці України. Про цей смачний торт знають навіть за кордоном. Історія походження цього кулінарного шедевра почалася ще в 1965 році на кондитерській фабриці імені Карла Маркса, назва якої зараз Київська кондитерська фабрика Roshen.

Сьогодні на прилавках магазинів можна зустріти десятки різновидів цього десерту, але лише деякі з них вміють передати смак, знайомий ще з давніх часів. Рекомендуємо Вам випробувати свої сили та приготувати божественно смачний торт в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • Яйця - 14 шт.
  • Цукор - 360 г
  • Смажений фундук (можна використовувати кеш’ю та волоський горіх) -  200 г
  • Кукурудзяний крохмаль -  2,5 ст. л.
  • Пшеничне борошно  -  2,5 ст. л.
  • Цукор - 150 г
  • Вершкове масло  - 300 г
  • Молоко - 1 склянка
  • Какао  -  2-3 ст. л.
  • Ванілін - 1 пакетик
  • Згущене молоко - 200 г

Спочатку готуємо коржі

  • яєчні білки - 8 штук;
  • цукор - 360 грамів;
  • смажений фундук - 200 грамів (можна використовувати кеш’ю та волоський горіх);
  • кукурудзяний крохмаль - 2,5 ст. ложки;
  • пшеничне борошно - 2,5 ст. ложки.

Для приготування коржів-безе рекомендуємо використовувати металевий посуд для збивання білків. Посуд має бути витертим начисто та знежиреним, це ж стосується і віночків міксера. Для того, щоб прибрати зайвий жир з поверхні посуду, протріть її лимонним соком.

З вищевказаних продуктів має вийти два коржі, тому всі інгредієнти діляться на дві частини. Смажений фундук заздалегідь подрібнити в чаші блендера. До подрібнених горіхів додати кукурудзяний крохмаль і пшеничне борошно. 4 яєчних білки збити за допомогою міксера до стійких піків, поступово всипаючи половину норми цукру. До збитих білків слід додати половину горіхової суміші та акуратно перемішати лопаткою, рухом зверху-вниз. На пергаментному папері накресліть коло олівцем того діаметра, якого Ви хочете, щоб був Ваш торт.

Покладіть пергамент на деко накресленою стороною вниз і викладіть білкову масу з горіхами, акуратно розрівняйте корж. Викладена маса повинна бути приблизно на 1-1,5 менше діаметра бажаного готового коржа, бо корж в процесі випікання збільшується в об’ємі. Випікайте корж 20 хвилин у попередньо розігрітій духовці при температурі 180°C. Потім зменште температуру до 150°C і продовжуйте випікати ще приблизно 2 години. Як тільки приготується перший корж, починайте збивати білки для другого.

Потім готуємо крем Шарлотт

  • Яєчні жовтки - 6 шт;
  • Цукровий пісок - 150 грамів;
  • Вершкове масло - 200 грамів.
  • Молоко - 1 склянка;
  • Какао - 2-3 ст. ложки;
  • Ванілін.

У каструльку вилити 2/3 норми молока та додати цукор. Варити на невеликому вогні, постійно помішуючи. Довести суміш до кипіння. В окремому посуді збиваємо жовтки та додаємо до них залишок молока. До молочно-цукрової суміші додаємо суміш з жовтків та молока, і варимо до закипання, інтенсивно помішуючи.

Наша суміш повинна загуснути, але в ній не повинні утворитися грудочки. Розм'якшене вершкове масло збити міксером і до нього поступово додати нашу суміш, яка остигнула. Наприкінці збивання додаємо ванілін на кінчику ножа та какао. Збивати міксером слід до однорідності, після чого помістіть крем на годину в холодильник.

Готуємо масляний крем

  • Вершкове масло - 1/2 пачки (100 грамів);
  • Згущене молоко - 200 грамів.

Вершкове масло залиште відлежатися при кімнатній температурі, як тільки воно розм’якшиться, беріться до приготування крему. Збивайте масло на великих оборотах міксера, поступово додаючи згущене молоко до досягнення однорідності.

Складаємо торт

Остиглі коржі-безе злегка обрізати ножем по краях. Залишки коржа розім’яти до крихти, відставити в сторону на деякий час. Коржі перемазати заварним кремом Шарлотт. Далі обмазати торт зверху та з боків масляним кремом, намагаючись розрівняти кремом нерівності. Крихтою з коржів обсипаємо боки торта. Масляний крем, що залишився використовуйте для того, щоб прикрасити торт. Ви можете використовувати харчові барвники для додання масляного крему різних кольорів. Після того, як торт прикрашений, поставте його на деякий час в холодильник.

Читайте також

1