Рецепти української кухні: готуємо гречаники

Гречаники можна готувати як звичайні котлети або тушкувати у різних соусах, тоді вони будуть м'якшими та соковитішими
Рецепти української кухні: готуємо гречаники
21 Серпня 2023, 22:52
читать на русском

Гречаники – традиційна страва української кухні. Готують гречаники у духовці або на сковороді з гречаної крупи та інших продуктів. У складі може бути м'ясний фарш, гриби або овочі.

Інгредієнти:

  •  200 г свинячого фаршу
  •  200 г курячого фаршу
  •  100 г гречки
  •  2 ріпчастих цибулі
  •  2 ст. л. томатної пасти
  •  1 яйце
  •  5 ч. л. пшеничного борошна
  •  1 ч. л. цукру
  •  Сіль
  •  Перець чорний мелений
  •  Олія рослинна для смаження

Варимо гречку у воді у співвідношенні один до двох, охолоджуємо. У глибоку миску кладемо весь фарш та відварну гречку. Розбиваємо сюди яйце, солимо та перчимо.

Доповнюємо продукти однією дрібно нарізаною цибулиною. Перемішуємо та посипаємо двома чайними ложками борошна. Знову вимішуємо гречаники до однорідності.

В окрему миску кладемо дві чайні ложки борошна та розмішуємо його з сіллю та перцем.

З готового фаршу ліпимо акуратні котлетки. Обвалюємо їх у суміші борошна з сіллю та перцем. Викладаємо гречаники на розігріту сковорідку з рослинною олією та смажимо з обох боків до рум'янцю.

В іншій сковороді обсмажуємо цибулю, що залишилася. Доповнюємо її томатною пастою.

У чашці з 2 ст. л. води розмішуємо решту борошна. Виливаємо суміш у сковороду. Додаємо сіль, перець і цукор. Розмішуємо та готуємо до загустіння.

Тушкуємо гречані котлетки у томатному соусі близько 20 хвилин на слабкому вогні. Соковиті гречаники готові!

Поради:

  • Пропорції фаршу та гречки завжди можна варіювати в залежності від уподобань.
  • Апетитні гречаники подають до столу з різними гарнірами, закусками, картопляним пюре або соусом.

Пісні гречаники – рецепти для веганів 

Пісний рецепт домашніх гречаників потішить усіх веганів і вегетаріанців. Замість м’яса – тушкована морква з цибулею, картопляне пюре або натерта сира картопля.

Апетитні пісні гречаники можна приготувати з додаванням грибів. Пісні гречаники в духовці з грибами смачні та поживні, підходять для вегетаріанської кухні.

Читайте також

1