Рейтинг найдорожчих автівок, придбаних державою під час повномасштабної війни

Призначення цих автівок здебільшого необгрунтоване
Важливо
Рейтинг найдорожчих автівок, придбаних державою під час повномасштабної війни
Автомобілі Фото: Pexels
27 Вересня 2022, 13:32
читать на русском

"Нафтогаз" став лідером хіт-параду найдорожчих автомобілів, придбаних державою під час вторгнення. На другому місці чорний "крузак" для військових за 3 мільйони гривень.

Про це повідомляють "Наші гроші".

Так, на початку війни для охорони "Нафтогазу" придбали автомобілі Toyota Land Cruiser 200 4,5L.

Броньований автомобіль, який “Нафтогаз” придбав нібито для виїздів спеців у зоні обстрілів.  Коштує від 120 тисяч євро за штуку. Фото: Наші Гроші

Водночас "Нафтогазбезпека" придбала сім автівок 2017-2019 р.в. за ціною від 124 до 156 тисяч євро за штуку на загальну суму 30 мільйонів гривень.

Тоді представники "Нафтогазбезпеки" пояснили витрату таких грошей "збереженням життя та здоров’я працівників", оскільки "під час військової агресії РФ значна кількість наших співробітників та об’єктів опинились у зоні, де ведуться бойові дії та/або існує реальна загроза обстрілів". Проте наразі невідомо, хто та де використовував ці автомобілі.

Однак ці коштовні придбання були виключенням серед правила. На початку вторгнення майже ніхто не світив в "Прозорро" настільки дорогі придбання. Хоча, можливо, вони і були – уряд тоді дозволив замовникам не повідомляти про свої придбання, якщо вони вважають небезпечним їх оприлюднення з мотивів секретності чи загрози обороноздатності, - пишуть "Наші Гроші".

Уже в серпні уряд примусив замовників повернутись в "Прозорро". Видання зібрало найдорожчі автівки серпня-вересня:

1. Виконавчий комітет Мирноградської міської ради (Донецька область) став власником найрозкішнішого автомобіля з оприлюднених у "Прозорро" за два останні місяці.

Чорний позашляховик Toyota Land Cruiser 200 "на підтримку Збройних Сил" придбали за 3,28 млн гривень.

Фото: Наші Гроші

З "Прозорро" відомо, що цей джип з номером кузова JTMCV02J504274632 придбано у фізособи Віталія Васильєва. Він регулярно бере участь у аукціонах з продажу вживаних авто. Цей автомобіль з пробігом 143 тисячі кілометрів нещодавно теж виставлявся на аукціон (фото з цього оголошення). Однак ціна продажу – невідома.

Фото: Наші Гроші

Мерія містечка Мирноград розташована за 50 кілометрів від окупованого Донецька.

Фото: Наші Гроші

2. Державний "Фонд гарантування вкладів фізичних осіб" за 2,39 млн грн придбав електричний автомобіль Hyundai Ioniq 5 з комплектом зимової гуми, килимками і тонуванням скла. Це не найдорожчий новий електрокар з можливих, але й не з дешевшого сегмента.

3. Державне "Дрогобицьке лісове господарство" купує "Toyota Highlander". Один з автосалонів Львова запропонував автомобіль за 2,29 млн грн з хромованими елементами декору, антеною "плавник акули", обігрівом лобового скла, висувними омивачами фар, зовнішніми дзеркалами з обігрівом, функцією автоматичного складання та нахилу при задньому русі.

Очікується, що салон має бути шкіряний з декором під дерево та ілюмінацією панелей приладів та дверей. Сидіння – з підігрівом. На сайті продавця вказано, що це "кросовер для ділових та сімейних подорожей".

4. Чернігівський авіазагін оперативно-рятувальної служби ДСНС днями тому оголосив тендер на придбання пікапа за 2 мільйони гривень.

Рятувальники хочуть новий Toyota Hilux Double Cab 2.4 D-4D MT з кунгом, бортовим комп’ютером, клімат-контролем, задніми та передніми датчиками паркування. Автівка має бути білого кольору, тобто про передачу його для військових потреб не йдеться. Аукціон призначено на 30 вересня.

5. Управління поліції охорони у Вінницькій області витратило 1,85 млн грн на Toyota RAV 4 2,5 -CVT- Adventure AWD.

На сайті офіційного дилера японських автівок в Україні є чимало пропозицій щодо інших модифікацій Toyota RAV4. І всі вони дешевші від автівки для поліції. В обґрунтуванні закупівлі не сказано, чому було придбано найрозкішніше авто з можливих.

6. Комунальне "Конотопське транспортне управління" придбало кросовер Skoda Kodiaq за 1,78 млн грн. Призначення такої покупки: автівка потрібна для "перевезення особового складу Міністерства оборони".

Проте, чому для перевезення військових не можна було придбати дешевший або вживаний автомобіль, наразі невідомо.

Як підрахували у "Наші гроші", закупівлі конотопських транспортників, вінницьких поліціянтів, чернігівських рятувальників, дрогобицьких лісовиків, київських банкірів і мирноградської мерії коштували від 50 до 90 тисяч євро. А весняні броньовики "Нафтогазу" були за ціною від 124 до 156 тисяч євро за штуку.

Видання пише, що насправді у "Прозорро" є сотні закупівель автомобілів Renault Logan, Chery, MG 5, Toyota Corolla за ціною 10-15 тисяч євро. І нічого – їздять люди.

Читайте також

1