Реставрувати пошкоджені обстрілами памʼятки в Україні допоможе 3D-сканування

Уже провели обстеження памʼяток в Чернігові, на Львівщині та в Києві
Реставрувати пошкоджені обстрілами памʼятки в Україні допоможе 3D-сканування
Драмтеатр в Маріуполі, фото Андрющенко
17 Червня 2022, 22:12
читать на русском

В Україні пошкоджені внаслідок обстрілу визначні пам'ятки будуть реставрувати після проведення 3D-сканування об’єктів культурної спадщини.

Як повідомили у Мінкульті, до України завітала група фахівців на чолі з Бруно Деландесом.

Разом з українськими колегами протягом тижня вони здійснили 3D-сканування двох пам’яток культурної спадщини у Чернігові, пошкоджених внаслідок російських обстрілів, а також двох пам’яток сакральної архітектури, на Львівщині та в Києві. Отримані матеріали надалі використовуватимуться при розробці реставраційних програм, - кажуть у відомстві.

Зазначається, що Латвія має 20-річний досвід в галузі документування надзвичайних ситуацій та діагностики стану об’єктів культурної спадщини під час збройних конфліктів. Подібну технічну допомогу уряд Латвії надавав Іраку у 2005-2006 роках. Такі ж технології використовувались для документування об’єктів, занесених до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, у зонах бойових дій в Іраку та Сирії.

Нагадаємо, наразі в Україні вже зафіксовано близько 400 епізодів воєнних злочинів росіян проти культурної спадщини та культурних інституцій України. Детальнішу інформацію про них можна знайти на сайті.

Читайте також

1