Режим Лукашенка засудив опозиціонера Бабаріка до 14 років в'язниці

Ухвала суду оскарженню не підлягатиме
Режим Лукашенка засудив опозиціонера Бабаріка до 14 років в'язниці
Віктор Бабаріко Фото: канал опозиціонера у Телеграм
6 Липня 2021, 11:39
читать на русском

Верховний суд Білорусі засудив колишнього кандидата в президенти, банкіра Віктора Бабаріка до 14 років позбавлення волі у колонії посиленого режиму.

Також опозиціонер має виплатити штраф у розмірі 5 тисяч базових величин (145 тисяч білоруських або 57 тисяч доларів).

Як повідомляє BBC, оскільки вирок виніс Верховний суд, то ухвала суду оскарженню не підлягає.

Також колишньому кандидатові у президенти заборонили надалі обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов'язків на строк п'ять років.

Нагадаємо, білоруська влада звинуватила Бабаріко у відмиванні коштів, отриманих злочинним шляхом, а також в отриманні хабаря в особливо великому розмірі. Прокурор просив засудити Бабарика до 15 років ув'язнення - максимального терміну за цією статтею. Сам Бабаріко свою провину не визнав.

Віктор Бабаріко Фото: канал опозиціонера у ТелеграмЗа версією слідства, Бабаріко "створив стійку групу з-поміж посадових осіб банку" і керував нею з метою тривалого, невизначеного по тривалості вчинення злочину". Обвинувачення вважає, що за 16 років топменеджери банку отримали від корпоративних клієнтів понад 30 млн білоруських рублів (майже 12 млн дол.).

Правозахисна організація Amnesty International вже визнала Бабарика та інших підсудних по "справі Белгазпромбанка" в'язнями совісті.

Як відомо, Бабаріко був заарештований в червні 2020 року, через місяць після висунення кандидатури на пост президента.

Читайте також

1