Результати переговорів у Туреччині: Україна назвала умови для підписання договору

Україна хоче отримати міжнародні гарантії безпеки
Важливо
Результати переговорів у Туреччині: Україна назвала умови для підписання договору
Getty Images
29 Березня 2022, 15:01
читать на русском

Представники української делегації дали брифінг за результатами переговорів у Туреччині, які тривали протягом трьох годин. Зараз жодного договору з росіянами не підписано, однак є певні домовленості щодо майбутнього переговорного процесу.

Деталі переговорів та вимоги української сторони озвучив член делегації Давид Арахамія.

Зокрема, щодо надання міжнародних гарантій безпеки, зазначається, що у договорі має бути прописано, що консультації у разі конфлікту мають тривати не більше трьох днів, а країни гаранти будуть зобов'язані надати допомогу.

Серед гарантів Україна бачить країни Ради безпеки ООН (тобто Франція, США, Британія, Китай та Росія) плюс Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Польща та Ізраїль. Приєднатися зможуть інші країни.

У нас неврегульовані питання з ОРДЛО та Кримом, тому гаранти не працюватимуть на ці території. Деякі країни вже дали попереднє узгодження. Це та система, на якій ми хочемо збудувати нове майбутнє України. Також ці гаранти мають допомагати вступати до ЄС, - заявив Арахамія.

Окрім того, Арахамія вважає, що наразі напрацьовано достатньо матеріалу, щоб зробити зустріч президентів України та Російської Федерації. "Ми надіслали таку пропозицію РФ, чекаємо від них відповіді", - зазначив він.

Водночас член української делегації Олександр Чалий зазначив, що якщо на найвищому політичному рівні будуть погоджені ці домовленості, тоді буде готуватись багатостороння конференція і буде підписано багатосторонній договір.

У нас є закон про загальнонаціональний референдум. Для нього має бути мир. Ми запитали у росіян, чи визнають вони Віденську конвенцію. Вони сказали, що так. Тобто договір під тиском не визнається. Тому для референдуму потрібен мир. Жоден гарант не буде підписувати договір під тиском. Якщо всі сторони ухвалять таку позицію — буде відведення військ, повернення людей і тоді референдум, - додав Арахамія.

Нагадаємо, у неділю, 27 березня, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган поспілкувався з російським президентом владіміром путіним та спонукав його до припинення вогню в Україні та покращення гуманітарних умов для мирних жителів.

На зустрічі обговорювалася остання ситуація в російсько-українській війні та переговорні процеси. Наголошуючи на необхідності якнайшвидшого встановлення режиму припинення вогню та миру між росією та Україною та покращення гуманітарної ситуації в регіоні, президент Ердоган заявив, що Туреччина продовжуватиме всіляко сприяти цьому процесу.

Читайте також

1