Російська компанія нелегально вивозила з України запчастини до військових вертольотів

Вивезені комплектуючі продавали країнам Близького Сходу та країнам, що вийшли з СНД
Російська компанія нелегально вивозила з України запчастини до військових вертольотів
Контрабанда запчастин до вертольотів (Фото: СБУ)
3 Листопада 2020, 14:56
читать на русском

Служба безпеки України блокувала систематичне розкрадання авіаційних комплектуючих зі стратегічного вітчизняного підприємства.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

«Схему» організували власники російської авіаційної компанії. Посередники, у тому числі посадовці українського стратегічного підприємства, викрадали на їх замовлення двигуни та авіаційні запчастини для гвинтокрилів "Мі-2", "Мі-8", "Мі-17" та їх модифікацій.

Викрадену продукцію посередники вивозили за кордон поза митним контролем. Обладнання, за підробленими документами, ділки продавали оборонним компаніям з Близького Сходу та у країни колишнього СНД.

Фігурантів затримали під час спроби продажу авіаційного двигуна вартістю $980 тисяч. Експертиза показала, що такі двигуни можна використовувати у військовій техніці.

Під час обшуків в офісах українських посередників і місцях проживання зловмисників було виявлено авіазапчастини для вертольотів "Мі-2" та "Мі-8". Також вилучено чорнові записи, що підтверджують протиправну діяльність фігурантів.

Затриманому начальнику відділу стратегічного підприємства повідомлено про підозру за привласнення і розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх учасників незаконної оборудки.

За даними окремих ЗМІ, українським підприємством, з якого крали двигуни є ПАТ "Мотор Січ".

Читайте також

Нагадаємо, учора стало відомо, що Інститут ядерних досліджень академії наук Російської Федерації уже 13 років є власником спеціального дозволу на користування надрами Артемівського родовища кам’яної солі.

1