Російське вторгнення: Рада закликала світ допомогти зупинити війну

Депутати закликали міжнародних партнерів створити безпольотну зону над Україною
Російське вторгнення: Рада закликала світ допомогти зупинити війну
Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official/898
24 Березня 2022, 19:02
читать на русском

Верховна Рада ухвалила постанову № 7188, якою пропонується схвалити звернення парламенту до міжнародної спільноти із закликом покласти край російській війні в Україні.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на своїй сторінці у Фейсбуці зазначив, що "варварські вчинки росії, які мають за мету фізичне винищення українців, повинні бути рішуче засуджені світом та негайно зупинені".

Для цього варто посилити та розширити наявні санкції, збільшити всеосяжну дієву допомогу Україні, у тому числі — допомогти озброєнням, - вважає він.

У постанові йдеться, що український парламент звертається до міжнародних партнерів з проханням створити безпольотну зону над Україною, посилити санкції проти РФ і Білорусі, невідкладно надати Україні літаки МіГ-29 та Су-25 і системи протиповітряної оборони, створити та наповнювати коштами Фонд повоєнної відбудови та відновлення України, ухвалити заяви про підтримку невідкладного надання Україні статусу держави – кандидата на членство у Європейському Союзі.

Депутати закликали ООН, Єврокомісію, Європарламент, парламенти та уряди держав-членів ЄС, НАТО, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей:

  • Негайно вжити дієвих заходів для створення безпольотної зони над Україною.
  • Ухвалити на рівні національних парламентів резолюції з вимогами до урядів своїх держав посилити санкції проти держави-агресора і терориста Російської Федерації, а також Республіки Білорусь. Зокрема, відмовитися від імпорту російської нафти, газу, вугілля та електроенергії;
  • Заборонити торгівлю з РФ і РБ;
  • Закрити порти та повітряний простір для літаків і кораблів РФ;
  • Повністю зупинити міжнародне транспортне сполучення з РФ;
  • Виключити її з усіх міжнародних та міжпарламентських організацій, асамблей, асоціацій, міжнародних спортивних федерацій тощо;
  • Включити РФ до чорного списку FATF та виключити з держав-членів FATF;
  • Притягнути винних у воєнних злочинах та злочинах проти людяності до невідворотної відповідальності, включно з вищим військовополітичним керівництвом РФ.

Також депутати вимагають невідкладно передати Україні літаків МіГ-29 та Су-25, які є у наявності у держав-членів НАТО, а також систем протиповітряної оборони, зокрема С-300 та інших подібних систем. Ще - збільшити поставки іншого сучасного озброєння.

Народні обранці пропонують створити та наповнити реальним коштами міжнародного Фонду повоєнної відбудови та відновлення України, в тому числі шляхом конфіскації активів та коштів РФ, її фізичних та юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції через вторгнення в Україну.

Рада закликала Єврокомісію та Європарламент ухвалити окремі заяви про підтримку невідкладного надання Україні статусу держави – кандидата на членство у ЄС.

Голова парламенту (досьє Стефанчука) заначив, що весь цивілізований світ повинен виступити єдиним фронтом проти незаконного російського вторгнення в Україну.

Це необхідно заради миру та безпеки в Європі, перемоги добра над злом, справедливості, захисту демократичних і людських цінностей, відстоювання прав і свобод людини, — наголосив він.

Схваленим зверненням також Верховна Рада закликає держави світу визнати путіна та його поплічників, причетних до воєнних злочинів, злочинів проти людяності та актів геноциду українського народу воєнними злочинцями.

Читайте також

1