Російські бойовики вбили українських захисників на острові Зміїному

Зеленський розповів про втрати України на війні з Росією
Російські бойовики вбили українських захисників на острові Зміїному
Війна на Донбасі, українські військові Фото: facebook.com/pressjfo.news
25 Лютого 2022, 07:56
читать на русском

Президент Володимир Зеленський розповів про те, як Україна пережила перший день російської атаки на країну.

За його словами, наші бійці захистили майже всю територію України, яка зазнала безпосередніх ударів.

Стало відомо, що за попередніми даними, Україна втратила за 24 лютого 137 наших героїв. З них – 10 офіцерів. Поранено – 316.

На нашому острові Зміїний, захищаючи його до останнього, всі хлопці-прикордонники геройськи загинули. Але не поступилися. Всім їм буде присвоєно звання Героя України посмертно. Вічна пам'ять тим, хто віддав життя за Україну, - сказав президент.

Він подякував усім, хто рятує людей саме зараз і допомагає зберігати порядок в державі.

Зеленський зазначив, що ворог завдає ударів не тільки по військових об'єктах, як заявляє. А й по цивільних:

Вони вбивають людей і перетворюють мирні міста на військові мішені. Це підло й ніколи не буде пробачено.

Президент також заперечив російські фейки, що начебто він поїхав з Києва:

Я залишаюсь у столиці, залишаюсь зі своїм народом. Протягом дня я провів десятки міжнародних переговорів, безпосередньо керував нашою державою. І я залишусь у столиці. Моя родина також в Україні. Мої діти також в Україні. Моя сім’я – не зрадники, а громадяни України. Але де вони зараз знаходяться, я не маю права сказати.

Зеленський також каже, що ворог позначив його як ціль номер один:

Мою родину – як ціль номер два. Вони хочуть знищити Україну політично, знищивши Главу держави.

Він також констатував, що Україна "залишається наодинці у захисті нашої держави":

Хто готовий воювати разом з нами? Чесно – не бачу таких. Хто готовий дати Україні гарантію вступу до НАТО? Чесно – всі бояться. Сьогодні ми чули з Москви, що вони таки хочуть говорити. Вони хочуть говорити про нейтральний статус України. Я кажу всім партнерам нашої держави: зараз важливий момент – вирішується доля нашої країни. Я запитую у них: чи ви з нами? Вони відповідають, що з нами. Але нас із собою в Альянс брати не готові.

Він також поінформував, що спілкувався з 27 лідерами Європи та запитав у них, чи бути Україні в НАТО:

Запитав прямо. Всі бояться. Не відповідають.

Зеленський зазначив, що Україна та її народ не бояться нічого:

А ми не боїмося нічого. Не боїмося захищати нашу держави. Не боїмось Росії. Не боїмось говорити з Росією. Не боїмося говорити про все – про гарантії безпеки для нашої держави. Не боїмося говорити про нейтральний статус. Ми зараз не в НАТО. Але головне – які при цьому у нас будуть гарантії безпеки? І які конкретно країни їх дадуть? Розмовляти про закінчення цього вторгнення потрібно. Розмовляти про зупинення вогню потрібно.

Зеленський наголосив, що зараз доля країни повністю залежить від нашої армії, від наших героїв, наших сил безпеки, усіх наших захисників.

Нагадаємо, у ніч на 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін оголосив про військову операцію в Україні. Росія одразу почала обстрілювати різні об'єкти по всій Україні, у тому числі у Києві, Одесі та Харкові. Міноборони Росії стверджувало, що не завдає ударів по містах, а знищує лише військові об'єкти, хоча їхні заяви не відповідали дійсності.

Президент Володимир Зеленський зранку 24 лютого запровадив воєнний стан на всій території країни. ТАкож президент підписав указ про загальну мобілізацію. 

Читайте також