Російські доходи від експорту енергоносіїв подвоїлися за час війни з Україною - радник Зеленського

Європі потрібно негайно запроваджувати повне ембарго на російські енергоносії
Російські доходи від експорту енергоносіїв подвоїлися за час війни з Україною - радник Зеленського
Нафта / Фото: pmg.ua
8 Серпня 2022, 18:51
читать на русском

Чинний режим енергетичних санкцій Європи щодо росії не є ефективним і потребує негайного посилення. Оскільки росія подвоїла доходи від експорту енергоносіїв за час війни з Україною.

Про це повідомив радник президента Олег Устенко у статті для Financial Times.

За його словами, доходи бюджету росії від експорту нафти, газу та вугілля подвоїлися за перші сто днів повномасштабної війни проти України.

Радник президента вважає, що вжиті Заходом санкції охоплюють менш як 5% довоєнного російського експорту сирої нафти.

Експорт сирої нафти, яка транспортується морем, хоч і знизився із середини червня, залишається більшим, ніж на початку вторгнення. Значною мірою це відбувається тому, що імпорт російської нафти у ЄС і Велику Британію все ще дозволений і він залишатиметься таким принаймні до грудня поточного року, - сказав він.

Устенко наголошує, що щотижня близько 10-20 мільйонів барелів сирої нафти надходить до Європи з російських портів, а трейдери "перетворюють так зване поступове припинення постачання на вигідне їм божевілля".

За його словами, межах глобальної "операції з відмивання" російську нафту доправляють на закордонні нафтопереробні заводи, а потім імпортують у західні країни як бензин. Після перероблювання нафтопродукти можуть легально потрапляти в будь-які країни без порушення санкцій, навіть якщо є пряма заборона на імпорт нафти.

Продовження імпорту змішаної російської нафти у найближчі місяці є величезним ризиком. й, на думку Устенка, ця торгівля, імовірно, триватиме навіть після того, як повна заборона набуде чинності наприкінці поточного року.

Це стане можливим завдяки виняткам із правил, які дають змогу компаніям імпортувати CPC Blend, сиру нафту, яка є сумішшю казахських і російських продуктів, що транспортується трубопроводом Каспійського моря, – зазначив радник президента.

Це навряд чи те ембарго, на яке очікували... Неспроможність запровадити справжнє ембарго на російську нафту та газ збільшує доходи Путіна й фінансує воєнні злочини в Україні, - додав він.

Устенко заявив, що нинішні високі ціни на енергоносії показують очікування трейдерів щодо посилення обмежень стосовно російської нафти. Водночас він звертає увагу на те, що ціни нафти марок West Texas Intermediate і Brent неухильно знижувалися з початку червня - якраз тоді, коли російський експорт сирої нафти почав скорочуватися.

Тож радник Зеленського відкинув твердження про те, що поточні ціни на нафту є результатом мінімальних обмежень, які наклали західні уряди на експорт викопного палива з росії.

Він зазначає, що відповідальність за зростання цін на енергоносії лежить на великих енергетичних компаніях, які отримали величезні прибутки за останні шість місяців.

Устенко наголошує, що кожен, хто серйозно налаштований на підтримку України, повинен припинити фінансування режиму владіміра путіна.

Нагадаємо, що Європейський союз продовжив на шість місяців, до 31 січня 2023 року, економічні санкції проти росії через війну в Україні.

Читайте також