Російські кібератаки можуть залишити українців без тепла, світла і грошей – експерти

Хакери можуть атакувати інфраструктуру українських підприємств і банків
Головне
Російські кібератаки можуть залишити українців без тепла, світла і грошей – експерти
Кібератака, хакер (фото: pexels)
15 Січня 2022, 15:33
читать на русском

Після кібератаки на сайти українських міністерств американські експерти заявили про можливі серйозніші атаки, які можуть порушити життя простих українців.

Про це пиши Reuters із посиланням на експертів.

У міру зростання напруженості ми можемо очікувати агресивнішої кіберактивності в Україні і, можливо, в інших місцях, — вважає аналітик із розвідки американської компанії з кібербезпеки Mandiant Джон Халтквіст.

За його словами, ця кіберактивність може включати "руйнівні атаки, націлені на критично важливу інфраструктуру".

Агентство зазначає, що втручання хакерів у роботу лікарень, енергетичних компаній та фінансову систему донедавна були рідкістю. Але організовані кіберзлочинці, багато з яких живуть у Росії, в останні два роки агресивно переслідували установи за допомогою програм-вимагачів, заморожування даних та комп'ютерного обладнання, необхідного для догляду за пацієнтами лікарень.

Згідно з судовими розглядами, повідомленнями ЗМІ та медичних працівників, у деяких випадках ці втручання призводили до загибелі пацієнтів, пише Reuters.

Агентство підкреслює, що п’ятнична атака на українські вебсайти включала попередження "боятися і чекати гіршого" в той час, коли Росія зосередила близько 100 000 військовослужбовців біля кордонів України.

Росія неодноразово відкидала звинувачення у хакерських атаках, висунуті Україною та іншими країнами протягом багатьох років. Попри те, що Росія підозрюється у нових вебатаках, Україна безпосередньо не звинувачує Росію, - зазначає Reuters.

Колишній керівник відділу кібербезпеки CrowdStrike Дмитро Альперович вважає, що якщо Росія здійснить нову військову агресію проти України, це супроводжуватиметься кібератаками.

За його словами, ці кібератаки, найімовірніше, будуть руйнівними, але не фатальними. "Це буде другорядне шоу. Основне шоу буде на землі", – сказав він.

Нагадаємо, зранку 14 січня в Україні не працювали низка урядових сайтів та портал "Дія". Хакери на сайтах відомств опублікували попередження, що персональні дані українців зламано. У ніч із 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів, зокрема МЗС, МОН та на портал "Дія".

Держспецзв'язку спільно зі Службою безпеки України та Кіберполіцією збирає цифрові докази та займається розслідуванням інциденту. Більшу частину постраждалих державних ресурсів уже відновлено, інші будуть доступні найближчим часом.

Пізніше була озвучена версія, що до хакерської атаки причетна Росія.

Читайте також