Російський слід: названо причетних до атаки на урядові сайти

Мета атаки – дестабілізувати внутрішню ситуацію в країні
Головне
Російський слід: названо причетних до атаки на урядові сайти
Хакери (Фото: Pexels)
14 Січня 2022, 14:57
читать на русском

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки стверджує, що масова хакерська атака на урядові ресурси була проведена російськими кіберзлочинцями.

За даними Центру, метою цих атак може бути бажання Росії дестабілізувати внутрішню ситуацію в країні, а також "посіяти хаос і зневіру в суспільстві".

Припускаємо, що нинішня пов’язана з нещодавньою поразкою Росії на переговорах щодо майбутньої співпраці України з НАТО. Днями Москва уже відновила військові навчання біля кордонів України. А хакерські дії на українські держоргани також можуть бути частиною цієї психологічної атаки на українців. На російський слід вказує і хронологія поширення новини. Інформація спочатку з’явилась в соцмережах, далі першими публікаціями серед медіа були "зливні бачки". А далі її активно поширили уже російські видання, йдеться у повідомленні.

На думку фахівців Центру, приховати "російський слід" мало б використання хакерами згадок про Волинь, ОУН-УПА, Галичину, Полісся та "інші історичні землі".

Очевидно, що це зроблено навмисне, аби кинути тінь за хакерську атаку на Польщу: Росія та її проксі давно працюють над тим, аби посварити дві дружні сусідські країни. Адже минуле польсько-українських відносин є чутливою темою. І суперечності щодо трактування деяких подій в Польщі та Україні створюють певні проблеми для сучасної співпраці двох держав у низці сфер, - кажуть вони.

Українців переконують, що "варто не панікувати, а зберігати спокій":

Всупереч твердженню хакерів, особисті дані українців не постраждали.

Нагадаємо, зранку 14 січня в Україні не працювала низка урядових сайтів та портал "Дія". Кіберзлочинці на порталах відомств опублікували попередження, що персональні дані українців "зламано". Проте у Мінцифри та Держспецзв'язку запевнили, що персональні дані громадян не викрадені.

Читайте також

1