Російські "референдуми" в Україні: Британія покарала рф санкціями

У "чорний список" потрапили російські чиновники та компанії
Важливо
Російські "референдуми" в Україні: Британія покарала рф санкціями
Українці проти проведення фейкових референдумів на окупованих територіях / Фото: Оперативний ЗСУ
26 Вересня 2022, 19:50
читать на русском

Велика Британія ввела санкції проти тих осіб та компаній, хто співпрацював з незаконними фіктивними "референдумами", які проводила росія на окупованих територіях України.

Про це повідомляється на сайті уряду Британії.

Велика Британія оголосила про пакет санкцій у відповідь на незаконні фіктивні референдуми російського режиму в Україні. Санкції націлені на російських високопосадовців, які примушують до незаконного голосування в 4 областях України, а також на "улюблене піар-агентство Путіна". Санкції також вдарили по олігархах зі світовим статком у 6,3 мільярда фунтів стерлінгів та керівникам правління великих державних банків, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під санкції Сполученого Королівства потрапили:

  • Сергій Єлісєєв: глава так званого "уряду" в Херсоні та віцеадмірал російського флоту.
  • Іван Кусов: міністр освіти і науки так званої "Луганської народної республіки".
  • Євген Балицький: призначений росією голова так званого "уряду" в Запоріжжі.
  • Євгеній Солнцев, заступник голови так званої "днр".

Також під санкції потрапили:

  • Компанія IMA Consulting, яку називають "улюбленим PR-агентством Путіна".
  • Компанія "Гознак", відома своєю монополією на виготовлення "десятків мільйонів" державних документів, у тому числі прискорених паспортів на тимчасово контрольованих територіях.

До санкційного списку внесені й чотири олігархи, загальний капітал яких оцінюється в 6,3 мільярда фунтів стерлінгів, серед них:

  • Год Нісанов і Зарах Ілієв: відомі як "Королі російської нерухомості", вони мають спільний капітал у 2 мільярди фунтів стерлінгів, вони володіють і контролюють "Київську Площадь Груп", велику будівельну компанію, що працює по всій росії.
  • Іскандер Махмудов: президент і засновник Уральської гірничо-металургійної компанії. Він має світовий капітал у 2,7 мільярда фунтів стерлінгів.
  • Ігор Макаров: президент і власник ARETI International Group, великого інвестора в нафтогазовому секторі, а також засновник "Ітери". Статки Макарова оцінюються в 1,6 мільярда фунтів стерлінгів.

Також під санкції потрапили 55 членів правління з пов’язаних з державою організацій, які продовжують фінансувати російську військову машину:

  • 23 особи з Ради директорів і Правління Газпромбанку
  • 16 членів Спостережної ради Сбєрбанку, Правління та інших директорів
  • 10 осіб від Совкомбанку, у тому числі заступник голови та члени наглядової ради та правління.

У британському уряді зазначили, що Велика Британія ніколи не визнає результати будь-яких фіктивних референдумів чи спроби анексії суверенної території України.

Нагадаємо, станом на сьогодні Сполучене Королівство ввело санкції проти понад 1200 фізичних осіб і понад 120 організацій рф, у тому числі понад 120 олігархів із загальним капіталом понад 130 мільярдів фунтів стерлінгів.

1