Росія хоче перетворити Харків на "сіру зону" - The Economist

Наміри росії полягають у тому, аби Харків став непридатним для життя цивільного населення
Головне
Росія хоче перетворити Харків на "сіру зону" - The Economist
Харків
8 Квітня 2024, 10:32
читать на русском

Британське видання The Economist із посиланням на військові джерела в Києві припускає, що Росія вирішила перетворити Харків на "сіру зону", непридатну для проживання цивільного населення.

Про це пише The Economist у матеріалі під заголовком "Кремль хоче зробити друге місто України непридатним для життя"

"Ескалація змусила військові джерела в Києві припустити, що Росія вирішила перетворити місто на "сіру зону", непридатну для проживання цивільного населення", - зазначають автори.

Разом з тим, мер Харкова Ігор Терехов рішуче заперечив цю гіпотезу. В інтерв'ю, взятому в секретному місці в промисловому кварталі, Терехов заявив, що Харків не має наміру здаватися.

Він стверджує, що гірше було на початку війни, коли з довоєнного населення, яке становило 2 мільйони осіб, поїхали всі, крім 300 тисяч.

"Як можна перетворити таке місто на сіру зону? Люди не поїдуть, тому що вони вже поїхали, а потім повернулися. Вони вже достатньо намучилися", - зауважив Терехов.

За словами мера, забезпечити місто електроенергією без електростанцій та працюючих трансформаторів було складним завданням, але з ним вдалося впоратися.

"Якби я вам розповів, як ми це зробили, це теж було б атаковано", – додав він.

Видання зазначає, що багато проблем Харкова можна було б вирішити, якби Захід надав потужні системи протиповітряної оборони або F-16, які могли б відтіснити винищувачі, що несуть бомби. The Economist також пише, що Росія знищила деякі з поставлених Заходом ЗРК Patriot, які Україна використовувала для захисту таких міст, як Харків.

Точні наміри Росії на даному етапі незрозумілі, хоча є чіткі ознаки того, що вона готується до великого літнього наступу, йдеться в матеріалі.

"Українське джерело, обізнане з даними розвідки, повідомило, що Росія наразі готує шість дивізій (приблизно 120 000 військовослужбовців) у Східному Сибіру", – йдеться у статті.

На думку видання, "Харків є одним з кількох можливих напрямків майбутнього наступу". Він не є найбільш вірогідним, але його вже інтенсивно обговорюють російські ЗМІ.

"Це може свідчити про інформаційну кампанію Кремля, спрямовану на залякування харків'ян. Або ж це може бути кивок у бік провоєнного табору, який агітує за більш жорстку відповідь на часті напади України на Бєлгород, які також викликають занепокоєння в західних колах", – йдеться у матеріалі.

Водночас The Economist констатує, що військова операція із захоплення Харкова була б надскладним завданням для Росії.

"Захоплення міста вимагатиме прориву української оборони та його оточення, чого Росія навіть близько не в змозі зробити; встановлення переваги в повітрі, що не є даністю; і перемоги в кривавій міській кампанії", – йдеться у тексті.

Нагадаємо, попри постійні обстріли Харкова наразі ні влада, ні військові не бачать необхідності евакуації з міста.

Перед тим російське видання "Медуза", з посиланням на близькі до Кремля джерела, писало, що російські "політичні еліти" не виключають, що Росія та її правитель Володимир Путін спробують захопити Харків та поступово закінчити так звану "СВО".

Раніше командувач Сухопутних сил ЗСУ Олександр Павлюк заявив. що  Російська Федерація формує нове військове угруповання, чисельністю понад 100 тисяч осіб, і не виключено, що влітку вони спробують здійснити наступ на одному з напрямків. Водночас ЗСУ зроблять все можливе, щоб максимально завдати втрат противнику, аби ресурси, які вони формують, були залучені до того часу в бій.

1