Росія накачує Арктику своїми збройними силами - Устименко

Доступ Росії до родовищ в Арктиці може продовжити ресурсну залежність Європи від РФ
Ексклюзив
Росія накачує Арктику своїми збройними силами - Устименко
Російські військові Фото: Міноборони РФ у Фейсбук
9 Червня 2021, 13:37
читать на русском

Росія буквально накачує Арктику своїми збройними силами, оскільки 30% світових запасів газу, 13% - нафти та інші корисні копалини розташовані саме в цьому регіоні.

Про це в інтерв'ю Парламент.UA розповів експерт з морського права Богдан Устименко.

Арктика не дарма є таким привабливим регіоном для Москви. Там сконцентровані 30% всіх світових запасів природного газу; 13% світових запасів нафти; величезні родовища алюмінію, міді, заліза, нікелю та олова; родовища дорогоцінних металів і каменів і так далі, - сказав він.

За прогнозами Устименка, через 20-30 років саме Арктика стане одним з базових джерел забезпечення життєдіяльності Росії як держави. Крім цього, доступ Росії до даних родовищ може продовжити ресурсну залежність Європи від Москви.

На його думку, це є однією з причин, по якій Росія буквально "накачує цей регіон своїми збройними силами".

Устименко вважає, що цим самим Москва хоче створити стримуючий і страхітливий Захід фактор, а крім цього, РФ намагається спільно з Китаєм вибудувати модель абсолютної гегемонії на Євразійському континенті. Пекін, своєю чергою, охоче бере участь в цій грі, як мінімум тому, що товари з північної частини Китаю через Арктику будуть удвічі швидше потрапляти до Європи, ніж зараз, особливо на тлі танення льодовиків.

Дії Росії і Китаю - це серйозний виклик, і Захід повинен відреагувати на нього зараз, тому що років через двадцять підіймати цю проблему буде вже пізно, - попередив експерт.

Нагадаємо, раніше Устименко заявив, що Росія незаконно обмежила користування Північним морським шляхом, запровадивши з вересня 2020 року дозвільний порядок проходу суден, а також в Азовському та Чорному морях.

Читайте також