Росія намагається зробити Азовське море тільки своїм - Хомчак

Агресор перекриває райони судноплавства та маскує це під навчання
Важливо
Росія намагається зробити Азовське море тільки своїм - Хомчак
Руслан Хомчак (фото: УНІАН)
12 Травня 2021, 16:36
читать на русском

Росія постійно провокує Україну в Чорному та Азовському морях та намагається довести свою перевагу там. Свою стратегію держава-агресор намагається замаскувати під нібито навчання.

Про це заявив головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак під час форуму "Україна 30. Безпека".

Росіяни нас провокують постійно, зокрема щодо Азовського і Чорного морів. Починаючи з того, що вони перекривають масово райони для судноплавства під виглядом навчань, проведення бойових стрільб. В Азовському морі вони взагалі хочуть показати, що це їхнє внутрішнє море, - зазначив він.

За словами головнокомандувача ЗСУ, Україна може застосовувати зброю, оскільки має право відповідати на провокації агресора. Але Україна ніколи не провокує ні росіян, ні того, хто перебуває в акваторії Чорного або Азовського морів, до будь-яких активних дій та сили.

Читайте також

Хомчак також закликав пам'ятати, що на нинішньому етапі можливості ВМС України та ВМС РФ поки несумірні. Проте розв'язанню цієї проблеми сприяє допомога західних партнерів та оновлення баз і кораблів.

Нам у цьому допомагають США, вони нам дають кораблі, вчать наші екіпажі, вже зараз дають кораблі з озброєнням. Великобританія надає допомогу. Військові кораблі, які знаходяться майже постійно в акваторії Чорного моря, – зараз ось один виходить, другий заходить військовий корабель, – і їх присутність дає нам впевненість, що в принципі вони, коли знадобиться, скажуть своє слово, - заявив Хомчак.

Нагадаємо, що поблизу Одеси під час спільних морських навчань України та США до наших суден наблизилися кораблі Росії, які намагалися штучно звузити зону маневру.

Читайте також