Росія облаштувала військовий табір поблизу кордону з Харківщиною та Луганщиною

Військова техніка, польова кухня і польовий шпиталь розміщені під Воронежем
Росія облаштувала військовий табір поблизу кордону з Харківщиною та Луганщиною
Російські війська під Воронежем (Фото: Реаліст)
8 Квітня 2021, 16:47
читать на русском

Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) опублікувала звіт про знайдений ними польовий табір російських військ у Воронезькій області  за 150-250 км від українського кордону. Диспозиція російських військ "носить радше наступальний, аніж оборонний характер".

Про це йдеться на сайті  CIT.

Розслідувачі оприлюднили фото перекидання військових машин та свідчення очевидців і зробили висновки, що поблизу кордону з Харківською та Луганською областями базується польовий військовий табір, повністю оснащений для наступальної операції.

Пильно вивчивши свідчення прибуття військ у Воронезьку область, ми з'ясували, що вони концентруються в польовому таборі на південь від Воронежа (близько 250 км їзди від кордону з Харківською та Луганською областями України), а також, можливо, на південь від Острогожська (близько 150 км від кордону). Значна частина техніки належить до Центрального військового округу – до Воронежа вона подолала сотні і тисячі кілометрів, - йдеться у звіті.

Дослідники встановили, що військова техніка ЦВО розвантажується на станціях Масловка та Трьохсвятська в районі Воронежа. На відео, наданому очевидцями, видно військові танковози, що перевозять важку вогнеметну систему ВОС і бойові машини піхоти, а також стоянку техніки безпосередньо біля станції Масловка.

На інших відео видно колону БМП на танкових транспортерах і колону реактивних систем залпового вогню "Ураган".

Дослідники не змогли однозначно визначити місце розташування самого табору по фото та відео, проте вони припускають, що він розташований на північній частині військового полігону "Погоново" неподалік від Масловки. У наметовому військовому таборі є польовий госпіталь і польова кухня.

Також повідомляється, що розслідувачі з Bellingcat і команди відеорозслідувань New York Times отримали в розпорядження супутникові знімки табору на полігоні "Погоново" на південь від Воронежа. Журналіст Крістіан Тріберт з NYT опублікував знімки у високій роздільній здатності, на яких видно сотні одиниць військової техніки у Воронезькій області.


Контекст. Світові військові аналітики розрахували, що найбільш імовірним часом для вторгнення в Україну російських військ є навчання “Захід - 2021” у вересні. Маскувати підготовку до агресії навчаннями дуже зручно, пояснюючи перекидання армади бойової техніки звичайними маневрами. Утім, є ознака, за якою можна передбачити агресію - розгортання мобільних госпіталів.

1