Росія перетворює окупований Крим на величезну військову базу - Джапарова

Країна-агресор розмістила потенційні носії ядерної зброї на півострові
Росія перетворює окупований Крим на величезну військову базу - Джапарова
Мілітаризація Криму Фото: The Wall Street Journal
6 Липня 2021, 13:47
читать на русском

На території окупованого Криму Росія розмістила потенційні носії ядерної зброї та активно розбудовує інфраструктуру для неї, перетворюючи півострів на величезну військову базу.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова на форумі "Україна 30. Міжнародна політика" у вівторок, 6 липня.

Росія активно розбудовує кримську військову інфраструктуру для своєї ядерної зброї, реконструює інфраструктуру сховищ ядерних боєголовок радянських часів. На півострові вже розміщені потенційні носії ядерної зброї, - сказала вона.

За її словами, Росія намагається закріпити своє панування в Криму шляхом перетворення його на величезну військову базу. Тому постійно збільшує кількість військовослужбовців і військової техніки на півострові.

Джапарова нагадала, що нещодавно Кремль пішов ще далі - під виглядом військових навчань на пів року закрив частину Чорного моря, зокрема в напрямку Керченської протоки, для іноземних військових кораблів та державних суден. Крім того, російський президент Володимир Путін надав Росгвардії право блокувати акваторії Чорного та Азовського морів.

Перша заступниця міністра наголосила, що такі дії Росії у водах Чорного моря створюють суттєві перешкоди для міжнародної навігації, загрожують безпеці та стабільності України, у світі та у Південно-Східній Європі.

Нагадаємо, що Росія намагається протидіяти міжнародним навчанням "Sea Breeze-2021" усіма можливими способами. Так, для спостереження за міжнародними морськими маневрами Росія вивела в море весь корабельний склад Чорноморського флоту.

Читайте також

1