Росія заявила про готовність передати тіла українців, загиблих при падіння Іл-76 під Бєлгородом. Україна наголошує на спекуляціях

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова додала, що нібито контактує з представниками України щодо падіння Іл-76
Головне
Росія заявила про готовність передати тіла українців, загиблих при падіння Іл-76 під Бєлгородом. Україна наголошує на спекуляціях
1 Березня 2024, 14:46
читать на русском

Уповноважений з прав людини РФ Тетяна Москалькова заявила, що Москва готова передати тіла українських полонених, які нібито загинули від падіння літака Іл-76 під Бєлгородом.

Про це повідомляє "РИА Новости".

"Для цього все необхідне з точки зору процедури є.... Тіла можуть бути передані згідно з процедурами, які існують", - заявила росіянка Москалькова пропагандистам.

Російський омбудсмен додала, що нібито контактує з представниками України щодо падіння Іл-76. Як стверджує Москалькова, українська сторона цікавилася можливістю передачі тіл, і що вона обговорює це питання з українським омбудсменом Лубінцем.

"Щодо тіл - я одразу ж повідомила, що в нас є підтвердження і всі ДНК, які, за висновком експертизи, дають змогу зробити ідентифікацію особи", - сказала вона.

Дмитро Лубінець своєю чергою заявив, що Росія досі не передала офіційних списків, не підтвердила факт загибелі полонених та не допустила міжнародні організації до місця падіння Іл-76.

"Наголошую, що позиція України незмінна: ми вимагаємо прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака, а також із першого дня вимагали офіційних списків та репатріації тіл та проведення відповідних експертиз (у випадку підтвердження)", - зазначив він.

Омбудсмен Дмитро Лубінець написав у Telegram,  що вчергове російська сторона починає спекулювати на темі падіння ІЛ-76.

Уповноважений ВРУ з прав людини заявляє, що досі на його вимогу Росія не передала ані офіційних списків, не підтвердила факт загибелі українських військовополонених та не надала доступ міжнародним організаціям до місця трагедії.

"Наголошую, що позиція України незмінна: ми вимагаємо прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака, а також із першого дня вимагали офіційних списків та репатріації тіл та проведення відповідних експертиз (у випадку підтвердження)", - заявив омбудсман України.

Нагадаємо, 24 січня у Бєлгородській області впав російський військово-транспортний літак Іл-76. На борту літака перебувало понад 60 людей. Усі вони загинули.

У Міноборони РФ заявили, що на борту Іл-76 знаходилися 65 полонених військовослужбовців ЗСУ, які перевозилися у Бєлгородську область для обміну. Крім "полонених військових ЗСУ" на борту перебували шість членів екіпажу та три супроводжуючі.

При цьому в Міноборони України поки що не можуть підтвердити, що літак вразили українські Сили оборони, оскільки "ще з'ясовують інформацію".

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області.

Українська розвідка не виключає, що на борту військово-транспортного літака Іл-76, який впав під Бєлгородом, могли бути і ракети, і люди. Не виключено, що українських полонених могли використати як живий щит для транспортування боєкомплекту.

Читайте також

1